AutoRai

16-9-2004

SEAT Leon FR: Voor een nog sportievere uitstraling

Met de sportieve Leon FR presenteert SEAT het sportieve topmodel van de Leon-range. Als opvolger van de Leon Topsport beschikt de Leon FR, dat voor Formula Racing staat, over diverse kenmerken die het sportieve karakter van dit model nog beter benadrukken. Deze rasechte sportieveling is voorzien van de 1.8 20VT benzinemotor die een vermogen levert van 132kW/180pk of een 1.9 TDi dieselmotor met 110kW/150pk.

Onderscheid door details
Het uiterlijk van de Leon FR laat geen misverstand bestaan over het karakter van deze sportieveling. De 17-inch nieuw design lichtmetalen velgen hebben vijf dubbele spaken. Kenmerkend voor deze uitvoering is de titaniumkleur op de buitenspiegels. Hiermee onderscheidt de Leon FR zich duidelijk van de andere modellen binnen de range, maar er zijn meer herkenningspunten zoals de dubbele uitlaat met verchroomde eindstukken en de speciale voorbumper die net als de grille luchtinlaten in honingraatmotief heeft. Tenslotte zit er ook nog een FR logo op het zijscherm.

Sportief, ook van binnen
Ook in het interieur is de toon onmiskenbaar sportief. Zo zijn de middenconsole, de ventilatieroosters, de pookknop en voorzien van aluminiumaccenten. Daarnaast zijn zowel het stuur als de versnellingspook en de pookknop bekleed met leer dat is afgewerkt met grijze stiksels. De sportstoelen zijn bekleed met een materiaal in metallic-look dat het interieur een extra hightech tintje verschaft.

Hoge prestaties, laag brandstofverbruik
De Leon FR in benzine uitvoering beschikt over een 1.8 liter turbomotor met vijf kleppen per cilinder twintig in totaal dus. Het topvermogen bedraagt 180 pk en dat bezorgt de Leon FR indrukwekkende prestaties: zijn topsnelheid is 229 km/h en de sprint van 0-100 km/h duurt slechts 7,7 seconden. Met de hoge prestaties in het achterhoofd, is het brandstofverbruik aangenaam laag: de Leon FR verbruikt niet meer dan gemiddeld 8,4 liter per 100 kilometer. De topsnelheid van de dieselversie, de 1.9 TDi met 150 pk, is 215 km/h en hij doet er 8,9 seconden over om van 0 naar 100 km/h te gaan, terwijl het gemiddeld branstofverbruik slechts 5,3 liter per 100 kilometer bedraagt. Dankzij enkele gerichte aanpassingen aan het onderstel is ook het weggedrag van de Leon FR in twee woorden samen te vatten: uitgesproken sportief. De Leon FR is eind september leverbaar vanaf 24.995,- euro (incl. BTW/BPM). De consumentenprijs van de FR in dieselversie bedraagt 28.895,- euro.

SEAT Leon 1.9 TDi 130 pk Topsport
De komst van de Leon FR is niet de enige sportieve toevoeging aan de SEAT range. Binnenkort is ook de Leon 1.9 TDi 130 pk Topsport leverbaar voor een prijs van 26.895,- euro. Deze opvolger van de Leon
1.9 TDi 130 pk Sport beschikt in lijn met de Leon FR over specifieke bumpers, grille en achterspoiler alsmede sideskirts in carrosseriekleur. Bovendien heeft de Leon 130 pk Topsport ook 17-inch lichtmetalen velgen echter in afwijkend 5-spaaks design.