Politie Groningen

Persberichten donderdag 16 september 2004

provincie Groningen, 16-09-2004 -

Ulrum: insluiping
Een nog onbekende tweetal heeft woensdagmiddag geld weggenomen uit een woning van een 82-jarige vrouw aan de Leerweg in Ulrum. Een man en vrouw klopten omstreeks 17.30 uur aan bij de bewoonster en kwamen met een smoesje binnen. Na het bezoek miste de bewoonster een geldbedrag. Signalement van de daders: man, blanke iets getinte huidskleur, lengte ongeveer 170 cm, stevig postuur, leeftijd 30 35 jaar. Hij was gekleed in een blauwe spijkerbroek, blauw t-shirt, blauwe baseballpet. Vrouw: blanke huidskleur, lengte 170 cm, leeftijd 20 jaar, donker golvend haar tot op de schouders. Zij ging gekleed in een lange zwarte rok en een blauw jasje. De mensen vertelden dat zij uit het buitenland kwamen maar de man sprak goed Nederlands. Eventuele getuigen of mensen die nadere informatie hebben worden verzocht te bellen met de basiseenheid Zuidhorn via 0900 8844 (lokaal tarief).

Delfzijl: onder invloed rijden zonder rijbewijs
Een 49-jarige automobilist uit Middelstum werd woensdagavond gecontroleerd op de Fivellaan in Delfzijl. Hij blies een promillage van 0.8. De man was niet in het bezit van een rijbewijs en al vaker aangehouden voor het rijden onder invloed. Zijn niet verzekerde auto is in beslag genomen. Tegen de Middelstummer wordt proces-verbaal opgemaakt.

Tolbert: fietsster ten val
Een 75-jarige fietsster uit Simpelveld kwam woensdagmiddag op De Holm in Tolbert te vallen. De vrouw wilde langs een geparkeerde auto rijden en kwam bij een verhoging ten val. Zij liep schouder- en aangezichtsletsel op en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Winschoten: bromscooter rijdt fietsster aan; getuigen gezocht Op het fietspad naast het Oostereinde in Winschoten werd dinsdagochtend rond 08.00 uur een 17-jarige fietsster uit Beerta aangereden door een nog onbekende persoon op een bromscooter. Het meisje kwam ten val en liep rug- en kaakletsel op alsmede een gekneusde rib. De bromscooterrijder keek na de aanrijding nog wel om maar reed door. De bestuurder droeg een zwarte leren jas, spijkerbroek en zwarte helm met een donker vizier. De bromscooter was zwart/rood van kleur. De politie van Winschoten is op zoek naar getuigen van de aanrijding. Zij worden verzocht om te bellen via 0900 8844 (lokaal tarief).

Zuidwolde: bromfietscontrole
Op de Groningerweg in Zuidwolde werd woensdagochtend een bromfietscontrole gehouden waarbij in totaal 26 brom- en snorfietsers werden gecontroleerd. 11 hadden teveel vermogen, 1 gladde band, 1 technisch defect en 1 geen bromfietscertificaat. Een brommer is meegenomen voor nader technisch onderzoek. Deze brommer bleek voorzien van een op afstand bedienbare begrenzer.

Snelheidscontroles
Op de N362 bij Meedhuizen werd woensdagmiddag een
radarsnelheidcontrole gehouden. Van de 217 gecontroleerde voertuigen reden er 15 sneller dan de limiet van 80 km per uur. Op de Zwet in Delfzijl (50km) werden 621 voertuigen gemeten, 34 reden te hard. In Feerwerd werd op het Aduarderdiep (80 km) gecontroleerd. 116 controles, 16 overtredingen, hoogste snelheid 111 km per uur.

Marum: verkeerscontrole
Op de A7 bij Marum werd van 10.00 uur tot 16.00 uur een uitgebreide verkeerscontrole gehouden op de parkeerplaats Mienscheer. Behalve de politie namen ook instanties als Inspectie Verkeer en Waterstaat, Keuringsdienst van Waren en de Douane aan de controle deel. In totaal werden ongeveer 500 voertuigen gecontroleerd en 61 maal proces-verbaal opgemaakt voor uiteenlopende zaken. Onder andere: niet bij zich hebben van rij- en kentekenbewijs (230, geen APK keuring (8), hulpkoppeling niet in orde (4), dreigende afvallende lading (4) en verschillende administratieve overtredingen.

Groningen: Stadjer vernielt ruit van politiebureau
De politie heeft woensdagochtend op de Rademarkt een 23-jarige man uit Groningen aangehouden voor vernieling. De Stadjer verkeerde onder invloed van alcohol en had zich in het politiebureau vervelend gedragen. Op verzoek van politieagenten ging de man vrijwillig naar buiten. Daar vernielde de 23-jarige een raam van een deur. Hij werd direct aangehouden en ter ontnuchtering ingesloten. Enkele uren later werd de Stadjer gehoord, waarna hij het politiebureau mocht verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen/Lageland: snelheidscontroles
Op de Rijksweg heeft de politie woensdagochtend een snelheidscontrole gehouden. Van de in totaal 781 passerende voertuigen reden 56 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 73 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan. De controle duurde een uur. Ook op het Slochterdiep in Lageland vond een snelheidscontrole plaats. In totaal werden 245 voertuigen geregistreerd. Twaalf bestuurders reden te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 85 km/uur, waar 60 km/uur is toegestaan.

Groningen: glazenwasser valt van ladder
Een 50-jarige man uit Groningen is woensdagmiddag in de Jan Lutmastraat gewond geraakt bij een ongeval. De Stadjer stond als glazenwasser op een ladder. Tijdens deze werkzaamheden gleed de ladder weg, waarna de man vier meter naar beneden viel. Het slachtoffer werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft de arbeidsinspectie gewaarschuwd.

Groningen/Lageland: gordelcontroles
De politie heeft op diverse locaties gordelcontroles gehouden. Op het Slochterdiep in Lageland werden woensdagochtend 235 automobilisten gecontroleerd op het dragen van de veiligheidsgordel. Vijftien bestuurders droegen de gordel niet. Op de Rijksweg in Groningen werden in de ochtenduren 275 automobilisten gecontroleerd, waarvan twaalf bestuurders de gordel niet droegen. Ten slotte vond woensdagmiddag een controle op de Sontweg plaats. Op deze weg werden 445 automobilisten gecontroleerd. Hier droegen negenentwintig bestuurders geen gordel.

Groningen: alcomobilist aangehouden
De politie heeft woensdagnacht op de Schoolholm een 33-jarige man uit Oude Pekela aangehouden voor rijden onder invloed. De Pekelder werd in zijn auto gecontroleerd. De agenten roken alcohol bij de man. Een blaastest op straat wees uit dat de automobilist te veel had gedronken. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Daar werd geconstateerd dat de Pekelder 1 promille alcohol in zijn bloed had. Na verhoor mocht hij het politiebureau verlaten. De verdachte kreeg daarbij een rijverbod van vier uur opgelegd.

Groningen: Harenaar gewond bij ongeval
Een 44-jarige man uit Haren is woensdagnacht op de kruising Steentilstraat met het Schuitendiep gewond geraakt bij een verkeersongeval. De Harenaar was de controle over het stuur kwijt geraakt en vervolgens tegen een lantaarnpaal gebotst. Een blaastest wees uit dat de automobilist te veel gedronken had. De man moest echter met een verwonding aan het hoofd naar het ziekenhuis worden gebracht. Na behandeling in het ziekenhuis werd van de verdachte een bloedproef afgenomen. De auto werd door een sleepbedrijf afgevoerd. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt. De uitslag van de bloedproef moet uitwijzen of de Harenaar daadwerkelijk te veel alcohol heeft gedronken.