Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

16 september 2004

Professor Gaspar Rivera-Salgado Leerstoelhouder in 2004/2005

Benoeming op Prince Claus Chair

Op voordracht van het Curatorium van de Prince Claus Chair in Development and Equity heeft het college van bestuur van de Universiteit Utrecht professor Gaspar Rivera-Salgado benoemd tot hoogleraar op deze Leerstoel in 2004/2005. De Prince Claus Chair is een wisselleerstoel op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en is ingesteld door de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies.

Professor Rivera-Salgado (1965, Tecomaxtlahuaca, Oaxaca, Mexico) is benoemd vanwege zijn academische bijdragen aan het terrein van Indigenous Rights in met name Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. Hij is gepromoveerd in de sociologie en werkt momenteel als zelfstandig consultant in de non-profit sector; eerder was hij verbonden aan meerdere universiteiten in de Verenigde Staten (waaronder de University of California -Santa Cruz en -San Diego en Columbia University). Zelf behorend tot de Mixteco Indiaanse bevolkingsgroep heeft hij vele publicaties op zijn naam staan over de rechten van inheemse volken. Rivera-Salgado krijgt in Utrecht een thuisbasis bij het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van de faculteit rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht.

Het Curatorium van de Prins Claus Chair staat onder voorzitterschap van Prinses Máxima. De leerstoel, waarvoor uitmuntende, jonge academici uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, de Cariben of de Pacific in aanmerking komen, wordt elk jaar door een andere wetenschapper bekleed. De benoeming geschiedt beurtelings aan de Universiteit Utrecht (UU) en het Institute of Social Studies (ISS). De beide instellingen willen met de leerstoel onderzoek en onderwijs in de ontwikkelingssamenwerking bevorderen in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus. Eerdere leerstoelhouders waren prof.dr. Mansoob Murshed (Bangla Desh) en prof.dr. Amina Mama (Nigeria/Zuid-Afrika).

In Nederland is voor zover bekend prof. Rivera-Salgado de eerste wetenschapper behorend tot een indiaanse bevolkingsgroep die tot hoogleraar is benoemd. Hij zal medio april 2005 zijn oratie houden aan de Universiteit Utrecht.

Meer informatie over de Prince Claus Chair: www.princeclauschair.nl

Meer informatie over de benoeming: Joop Kessels, Universiteit Utrecht, 030-253 4477, 06-51558107, j.kessels@usp.uu.nl