Gemeente Voorburg-Leidschendam


Begroting 2005 vastgesteld

Persbericht, Leidschendam-Voorburg 14 september 2004
---

Het college van Leidschendam-Voorburg heeft op 14 september jl. de concept programmabegroting voor 2005-2008 vastgesteld en zal deze voorleggen aan de gemeenteraad. Deze begroting is tot stand gekomen op basis van het speerpuntendebat in januari en de Voorjaarsnota 2004, waarin de beleidslijnen voor 2005 werden vastgelegd. Ten opzichte van de Voorjaarsnota zijn er geen nieuwe ontwikkelingen die aanleiding geven tot wijziging van het beleid. De begroting is sluitend, met bescheiden overschotten voor 2007 en volgende jaren.

Hoewel de begroting ´op lijn´ ligt met de uitkomsten uit de voorjaarsnota, zijn er nog onzekere externe factoren die dat beeld kunnen beïnvloeden. Het gaat dan met name om onzekerheden inzake eventuele rijksmaatregelen, die pas na prinsjesdag (21 september) bekend zullen worden gemaakt door het rijk.

Wethouder E.P. Beimers van Financiën: ´Door een voorzichtig beleid in de afgelopen jaren zal naar alle waarschijnlijkheid voor een nieuwe raad en een nieuw college vanaf 2007 enige financiële ruimte ontstaan voor het ontwikkelen van nieuw beleid.
Voor de burger is er goed en slecht nieuws. De gemeentelijke tarieven hoeven in principe met niet meer dan een inflatiepercentage te stijgen; de rioolrechten kunnen zelfs op het niveau van 2004 blijven. Ook bij de onroerende zaakbelasting zou een dergelijke stijging, als het aan de gemeente ligt, voldoende zijn. Maar doordat het kabinet de ´zalmsnip´ heeft afgeschaft, verzwaren hierdoor toch de lasten voor onze inwoners.´

Duale begroting
De gemeente heeft dit jaar voor de tweede keer een (duale) programmabegroting gemaakt. Het is een begroting waarbij de gemeenteraad bij de voorbereiding is betrokken. De raad heeft op voorstel van de werkgroep Dualisering en Vernieuwing de programma´s benoemd, heeft daaraan een omschrijving gegeven en haar visie op de programma´s geformuleerd. Daarbij heeft de raad duidelijk de speerpunten aangegeven. Binnen dat raamwerk is de begroting samengesteld. Bij de Voorjaarsnota is vervolgens invulling gegeven aan de belangrijkste speerpunten van beleid. Deze invulling was voor een deel gericht op noodzakelijke bezuinigingen, maar toch zijn bij de voorjaarsnota ook nieuwe ontwikkelingen mogelijk gebleken. In ieder geval heeft de raad nu meer mogelijkheden om de accenten daar te leggen waar hij die wil hebben.

Verdere procedure
De behandeling van de begroting vindt op 2 november 2004 in de gemeenteraad plaats. Vooraf wordt de begroting ook besproken in een of meerdere raadscommissies. Nadere informatie daarover wordt via de griffie verstrekt. De volledige begroting zal daarna via deze website beschikbaar zijn.