Gemeente Dordrecht


---

College stuurt onderzoek verkoop Wijnstraat 115 naar raad

Vincent Brinkhof
Burgemeester en wethouders hebben de verkoop van Wijnstraat 115 in de periode 1997-1999 laten onderzoeken. De raad wilde namelijk weten wat er in die periode zowel ambtelijk als bestuurlijk is gebeurd en wilde bovendien weten waarom ze niet bij de verkoop werd betrokken. Het college stuurt het volledige rapport met enkele kanttekeningen door naar de gemeenteraad.

Aanleiding tot het onderzoek was de aankoop van het pand Wijnstraat 115 begin maart van ditjaar.Degemeentehadhetzelfdepandenkele jaren eerder namelijk voor een lager bedrag verkocht. De raad ging weliswaar akkoord met de aankoop, maar had nogal wat vragen over de eerdere verkoop. Daarom hebben burgemeester en wethouders toegezegd de zaak te onderzoeken.

De onderzoekers concluderen onder meer dat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over het gebruik van het pand en dat het niet mogelijk is een volledige reconstructie te maken vanwege gebrekkige dossiervorming. Verder blijkt uit het feitenonderzoek, dat er overeenstemming was bereikt om het pand te verkopen. Zo blijkt ook dat de te ondertekenen overeenkomst (vanwege financiering)zo´n tien maanden bij de koper is blijven liggen. Nadien bleek - door wijziging in de mandaatregeling - het niet meer nodig om de ondertekende overeenkomst naar B&W en raad(-scommissie) te sturen. De onderzoekers concluderen ten slotte dat wel degelijk is geprobeerd geluidsoverlast vanwege bewoning te voorkomen.

B&W maken bij het rapport nog de kanttekening dat "gezien de inspanningen die zijn gepleegd om tot een overeenkomst te komen tussen gemeente en koper kan geconstateerd worden dat de gemeente zich kennelijk moreel gecommitteerd achtte om tot een overeenkomst te komen". Het college geeft onder meer ook aan dat de dossiervorming de laatste jaren aantoonbaar is verbeterd. B&W gaan er vanuit, dat met dit onderzoek de onduidelijkheid is weggenomen.