Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Aanbieding onderzoeksrapport klimaatverandering aan Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft op voorstel van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer een onderzoek uit laten voeren naar klimaatverandering. De resultaten van dit onderzoek zijn donderdagochtend 16 september 2004 aangeboden aan de Voorzitter van de Tweede Kamer, de heer Frans Weisglas.
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoek- en adviesbureau CE in Delft, in samenwerking met het KNMI en de Wageningen Universiteit (Alterra). Aanleiding voor het onderzoek was de behoeft aan actualisering van het Kameronderzoek klimaatverandering van de Commissie-Van Middelkoop van 11 september 1996 en aan een basis voor de discussie tussen Kamer en regering over het klimaatbeleid voor de periode na 2012.
Het onderzoek richt zich op de volgende vragen:

1. Aard en omvang van klimaatverandering en de rol van de mens hierin
2. Actueel inzicht in reeds genomen maatregelen
3. Inzicht in de effectiviteit van de maatregelen,
4. Mogelijke toekomstige maatregelen

5. De invloed van beleidsmaatregelen op milieu, economie en maatschappij. Namens het KNMI nemen Aad van Ulden, Rob van Dorland en Koos Verbeek deel aan het onderzoek, dat naast een rapport zal bestaan uit een reeks hoorzittingen en rondetafelgesprekken met deskundigen en politici.

Conclusies en aanbevelingen
Volgens de onderzoekers zijn de effecten van klimaatverandering zichtbaarder geworden en is de menselijke invloed op het klimaat in de tweede helft van de 20e eeuw aangetoond. De temperatuur is al met 0,6 °C gestegen waardoor bijvoorbeeld de zeespiegel met 10 tot 20 cm rees. In de 21e eeuw wordt een temperatuurstijging van 1,4 tot 5,8°C ten opzichte van 1990 verwacht. Er zijn twee soorten maatregelen nodig:

1. om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan en
2. om te voorkomen dat de temperatuur meer dan 2°C zal stijgen. Bij een grotere stijging wordt namelijk grote schade aan de leefomgeving verwacht. De onderzoekers suggereren hoe de kosten van klimaatbeleid zo laag mogelijk gehouden kunnen worden, voornamelijk door het inzetten van internationale instrumenten. Hieraan kan Nederland een bijdrage leveren. Binnenlands pleiten zij voor een instrumentarium dat innovatie stimuleert en voor extra maatregelen voor woningen en transport.

Hoofdrapport
Achtergrondrapport

Laatste wijziging: 16 september 2004

Monique Somers, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI