NIERSTICHTING NEDERLAND
http://www.nierstichting.nl

Budget gemeentelijke bijstand chronisch zieken onderbenut

Nierstichting op de bres voor gemeentelijk bijstandsbeleid chronisch zieken.

Bussum, 16 september 2004 - De Nierstichting doet een beroep op gemeentebesturen om te komen tot een consequent en categoriaal bijstandsbeleid voor nierpatiënten en andere chronisch zieken. Anders snijden de gemeenten niet alleen zich zelf, maar ook circa 15.000 chronisch zieken in de vingers.
De Nierstichting stuurde onlangs een brief aan 457 gemeenteraden en evenzoveel colleges van B&W. Daarin attendeert zij de gemeentebesturen op het door de overheid via het Gemeentefonds beschikbaar gestelde extra budget voor bijzondere bijstand aan ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. De aanleiding is tweeledig. Op de eerste plaats omdat eigen onderzoek van de Nierstichting onder nierpatiënten zichtbaar maakte dat gemeenten nu zeer verschillend omgaan met deze tegemoetkoming, of die zelfs helemaal niet toekent. Bovendien dreigt de 80 miljoen euro die het kabinet structureel wil uittrekken voor deze bijstandsregeling - die chronische patiënten zo hard nodig hebben
- verloren te gaan, als er onvoldoende gebruik van wordt gemaakt!

Met het zicht op het opstellen van de gemeentelijke begrotingen voor 2005 doet de Nierstichting nu een beroep op gemeentebesturen om te komen tot een consequent en categoriaal bijstandsbeleid voor nierpatiënten en andere chronisch zieken. Bij de begrotingsbehandeling voor het jaar 2004 (met terugwerkende kracht) stelde de overheid via het Gemeentefonds een bedrag van 111 miljoen euro ter beschikking aan de gemeenten voor vergoeding van aantoonbare en 'verborgen' kosten die chronisch zieken via de Sociale Dienst kunnen ontvangen. Dit op grond van de aanpassing van de Wet Werk en Bijstand, die een categoriale regeling voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten mogelijk maakte. Voor de langere termijn is met kamerbrede steun een motie aangenomen, die voorziet in een structureel jaarlijks doelbudget van 80 miljoen euro.

Willekeur.
Chronische nierpatiënten - die een nierfunctievervangende therapie zoals dialyse of transplantatie ondergaan - hebben net als andere chronisch zieken te maken met dezelfde extra kosten. Dit zijn bijvoorbeeld extra kosten vanwege de eigen bijdrage huishoudelijke hulp, eigen bijdragen aan medicijnen, en extra vervoerskosten voor bezoek aan het ziekenhuis. Daarnaast zijn er extra uitgaven aan o.a. bewassingkosten, kledingslijtage, dieetkosten, (hogere) telefoonkosten, (hogere) energiekosten, en maaltijdvoorzieningen. De Nierstichting becijferde dat deze kosten gezamenlijk minstens 125 euro per maand bedragen. Toch blijkt dat - in elk geval patiënten met een chronische nierziekte - met willekeur en zeer verschillend worden behandeld door de Sociale Diensten. Soms krijgen patiënten helemaal geen vergoeding, omdat hun ziekte niet als chronisch wordt erkend. Krijgen ze wel vergoeding, dan varieert deze van 2 tot 150 euro per maand. Daarom pleit de Nierstichting voor een consequent en categoriaal beleid. Hierbij worden aanvragen niet telkens individueel gewogen, maar wordt een vaste regeling gehanteerd voor de hele groep chronisch zieken. Dit bevorderd transparantie en rechtvaardigheid voor de groep patiënten en efficiency voor de Sociale Diensten.

Desastreus.
De Nierstichting realiseert zich dat het voor Sociale Diensten en Gemeentebesturen lastig is om efficiënt en consequent om te gaan met de vele vergoedingsregelingen. Toch acht Paul Beerkens, algemeen directeur van de Nierstichting, het noodzakelijk dit appèl nu te doen: 'Het zou desastreus zijn als deze door veel partijen lang bevochten regeling voor chronisch zieken door onwetendheid of werkdruk zou verdampen.' De Nierstichting heeft gecalculeerd dat het landelijk gaat om 15.000 chronisch zieken, waarvan 10% nierpatiënt.

Belang voor gemeenten en patiënten.
'Het is in het belang van de gemeenten èn van de chronisch zieken dat er een categoriaal gemeentelijk bijstandsbeleid komt, dat uitgaat van een maandelijkse tegemoetkoming in aantoonbare en 'verborgen' kosten ten gevolge van chronisch ziek zijn.', zo beargumenteert de heer Beerkens deze actie van de Nierstichting. Naast het feit dat 457 gemeenteraden en colleges van B&W zijn aangeschreven met een onderbouwde en gedetailleerde brief, zullen ook nog 10 grote gemeenten worden bezocht om een persoonlijke toelichting te geven.

Noot voor de redactie,