Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 16 september 2004


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken


over de opvatting van Kofi Annan dat de oorlog in Irak als illegaal beschouwd moet worden


1. Wat is uw reactie op de uitlatingen van Kofi Annan dat hij de oorlog in Irak als illegaal beschouwd, omdat deze niet voldeed aan de bepalingen van het VN-Handvest(1)?


2. Bent u het nu eens met de uitspraak van Kofi Annan dat een tweede resolutie noodzakelijk was geweest nadat Irak faalde volledig mee te werken aan de wapeninspecties? Zo nee, kunt u toelichten waarom u het niet eens bent met Kofi Annan?


3. Hoe serieus neemt u de SGVN als allerhoogste en gekozen vertegenwoordiger in de internationale gemeenschap en zijn bijzondere verantwoordelijkheid voor vrede en veiligheid, als hij deze uitleg geeft?


4. Deelt u zijn hoop dat er niet weer op dergelijke unilaterale wijze tot een oorlog wordt overgegaan, maar dat instemming van de VN Veiligheidsraad en een breder en sterker internationaal draagvlak nodig is?


5. Wat is uw reactie op de uitspraak dat het onmogelijk zal zijn geloofwaardige verkiezingen in Irak te houden indien het geweld zich op de huidige wijze voortzet?


6. Wat is uw inschatting over de veiligheidssituatie en de haalbaarheid van het houden van legitieme verkiezingen in januari, waar genoeg Irakezen aan mee kunnen doen?


(1) Iraq war illegal, says Annan , www.bbc.co.uk, 16-09-04