Provincie Noord-Holland

Datum 16-9-2004 11:06:00

Onderwerp Meer landelijke afstemming voor muskusratbestrijding

Elly Klut
Op initiatief van de provincie Noord-Holland en de Landelijke Coördinatie Commissie Muskusratbestrijding (LCCM) werd op 8 september jongstleden een symposium over de muskusratbestrijding georganiseerd. Het symposium heeft enkele aandachtspunten voor de toekomst van de muskusratbestrijding opgeleverd.

Meer landelijke afstemming voor muskusratbestrijding Op initiatief van de provincie Noord-Holland en de Landelijke Coördinatie Commissie Muskusratbestrijding (LCCM) werd op 8 september jongstleden een symposium over de muskusratbestrijding georganiseerd. Het symposium heeft enkele aandachtspunten voor de toekomst van de muskusratbestrijding opgeleverd. Het symposium had de volgende doelen, het onder de bestuurlijke aandacht brengen van de bestrijding, nadenken over een gezamenlijke bestrijdingsstrategie en discussiëren over een landelijke organisatie voor de bestrijding. Het symposium is goed bezocht. Provincies en waterschappen die samen verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van muskus- en beverratten waren bestuurlijk en ambtelijk vertegenwoordigd. Daarnaast hebben ook enkele belangenorganisaties hun standpunt kunnen geven en toelichten.
De aanwezigen konden zich in meerderheid vinden in een aantal punten. Zo is er zowel regionaal als landelijk continu bestuurlijke aandacht nodig. Dit betekent dat de LCCM onder de IPO en Unie moet gaan functioneren. Verder moet worden nagegaan welke taken en verantwoordelijkheden landelijk of regionaal moet plaatsvinden. Zo is het logisch dat normstelling, opleidingen en vangst- en schaderegistraties zoveel mogelijk landelijk wordt georganiseerd.
Rekening houdend met maatschappelijke ontwikkelingen is het van belang de bestrijding van muskus- en beverratten kritisch te volgen en nieuwe inzichten te laten doorwerken in de aanpak. De bestrijding moet zich ook meer richten op het voorkomen van verdere groei en verspreiding van de bever- en muskusrattenpopulatie. Daarvoor is een pro-actieve beheersstrategie nodig bij de ontwikkeling van natuur- en waterbeleid, de inrichting van (natuur)gebieden en nieuwe relevante regelgeving.
Patrick Poelmann (gedeputeerde Water van de provincie Noord-Holland) en Sybe Schaap (dijkgraaf van waterschap Groot Salland) nemen de voorstellen vanuit het symposium mee naar respectievelijk de provincies en de waterschappen. Zij gaan steun vragen om langs een aantal verbeterpunten de organisatie van bestrijding slagvaardiger te maken en om te komen tot een bredere discussie over de aanpak van de muskus- en beverratten.