Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 14 september 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Pilot 'Work first aan de poort' (2004/9819)
De gemeente gaat invulling geven aan de basisgedachte van de Wet Werk en Bijstand: "Werk boven inkomen". Klanten met een korte afstand tot de arbeidsmarkt krijgen intensieve bemiddeling. Het aanbod is een regionaal experiment onder de naam "Work First aan de poort". Uitvoerder van het experiment is Start Uitzendbureau. Het experiment duurt van 1 september 2004 tot 1 februari 2005.

College verlengt vergunning van buitenschoolse opvang De Dolfijn (2004/11213) Stichting Kind & Co vraagt verlenging aan voor de vergunning van buitenschoolse opvang De Dolfijn aan de Hoornseschans 101 te Nieuwegein. Er zijn geen redenen om de verlenging te weigeren. De aanvraag wordt gehonoreerd.

College stelt subsidie beschikbaar voor Cultuurdagen (2004/6701) Kunst Centraal- het provinciaal steunpunt voor kunsteducatie organiseert in samenwerking met De Kom al een aantal jaren de Nieuwegeinse Cultuur dagen. Deze dagen zijn bedoeld voor de 3e en 4e klassen van het voortgezet onderwijs. 1200 Nieuwegeinse leerlingen van het Anna van Rijn, het Oosterlicht en het Cals College worden op actieve en passieve wijze met verschillende cultuur uitingen geconfronteerd. De Cultuurdagen zijn in het kader van het vak CKV (Culturele & Kunstzinnige Vorming) opgezet als introductie op de eigen culturele omgeving. De Cultuurdagen vinden op verschillende locaties in Nieuwegein plaats. Voor de 4e klassen Havo NWO op 7, 12 en 14 oktober 2004; voor de 3e klassen VMBO deels op 9 maart 2005, deels (de overige drie) moeten ze nog worden gepland. In totaal gaat het om 7 Cultuurdagen. Tal van Nieuwegeinse (culturele) instellingen participeren in de Cultuurdagen. Voor de jaren 2002 t/m 2004 draagt de provincie i.h.k.v. het Actieprogramma Cultuur bereik voor een deel in de kosten bij. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten voor de Cultuur dagen 2004 een subsidie van ¤ 5.868 beschikbaar te stellen.

College gaat akkoord met uitvoeringsbesluit reïntegratie Nieuwegein 2004 (2004/12194) In de kader nota is het beleidskader van het reïntegratiebeleid van de gemeente Nieuwegein voor de komende jaren vastgelegd. Deze beleidskaders zijn uitgangspunt geweest bij het opstellen van de Verordening reïntegratie Nieuwegein 2004. Dit betreft een procedurele verordening. In de verordening is regelmatig verwezen naar de kader nota. Daarnaast zijn een aantal onderwerpen nader uitgewerkt in een Uitvoeringsbesluit reïntegratie Nieuwegein 2004.

College stelt beleidsverslag afdeling sociale zaken en arbeid vast.(2004/12198) De oude Algemene Bijstandswet kent de verplichting tot het schrijven van een beleidsverslag. Dit beleidsverslag geeft inzicht in de activiteiten van het jaar 2003 van de afdeling Sociale Zaken en Arbeid in brede zin. In 2003 steeg het aantal uitkeringsgerechtigden met 12%. Aan het eind van het verslagjaar ontvingen 1057 een Abw-uitkering en 34 een IOAZ/IOAW-uitkering. Voor het eerst sinds enkele jaren is de uitstroom uit de Abw-uitkering weer toegenomen waarbij het verkrijgen van een inkomen de belangrijkste reden was gevolgd door verhuizing naar elders. Het jaar 2003 was een jaar vol turbulentie. De voorbereidingen voor de invoering van klantmanagement waarmee het motto werk boven inkomen vormgegeven wordt. De landelijke bezuiniging op de gesubsidieerde arbeid. Het operationeel maken van het nieuwe automatiseringspakket GWS4aII. En last but not least de voorbereidingen op de nieuwe Wet Werk en Bijstand.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Handhaving bestemmingsplan voor Huisdierwereld Diebo (2004/11565) Het college heeft besloten een handhavingtraject van het bestemmingsplan op te starten voor het perceel Ravenswade 54, waar Huisdierwereld Diebo is gevestigd. Het bestemmingsplan maakt vestiging van bedrijven en van detailhandel in onder meer volumineuze goederen mogelijk. Een dierenspeciaalzaak past hierin niet, zodat een dwangsom zal worden opgelegd aan het bedrijf.

Vrijstelling voor oefenruimte voor muzikanten aan de Montageweg (2004/9704) Het college heeft een aanvraag om vrijstelling van het bestemmingsplan "Vreeswijk noord" ontvangen, om de benedenverdieping van het pand aan de Montageweg 2 te kunnen gebruiken als oefenruimte voor muzikanten en muziekleraren. Deze activiteit staat niet genoemd in de bestemming Bedrijfsactiviteiten. Het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid vrijstelling te verlenen aan bedrijven die niet onder de bestemming vallen maar naar aard en invloed er wel toe kunnen behoren. De oefenruimte voor muzikanten had opgenomen kunnen worden in de bestemming. Het college heeft daarom besloten bovengenoemde vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen.

Ontwerpbestemmingsplan 'Het Klooster-Zuid' (2004/12199) Het college heeft ingestemd met de ter visie legging van het ontwerpbestemmingsplan 'Het Klooster Zuid, correctieve herziening'. Vanaf dinsdag 28 september 2004 ligt het plan vier weken ter inzage op het gemeentehuis. Zie voor meer informatie bijgaand persbericht.

Ontwerpbestemmingsplan 'Het Klooster 2004' (2004/12193) Het college heeft ingestemd met de ter visie legging van het ontwerpbestemmings-plan 'Het Klooster 2004', correctieve herziening'. Vanaf dinsdag 28 september 2004 ligt het plan vier weken ter inzage op het gemeentehuis. Zie voor meer informatie bijgaand persbericht, dat ook betrekking heeft op ontwerpbestemmingsplan 'Het Klooster-Zuid'.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Deelname aan Provinciaal Uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid (2004/9687) De ontwikkeling van het externe veiligheidsbeleid heeft momenteel alle aandacht. De gemeente krijgt te maken met de uitvoering van een aantal nieuwe taken als het Besluit externe veiligheid inrichtingen, de Circulaire risicobenadering vervoer gevaarlijke stoffen en het Registratiebesluit landelijk worden vastgesteld. Het college stemt in met deelname aan het Provinciaal Uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid (PEUV). Daarin worden deelprojecten geformuleerd die tot doel hebben de provincie en gemeenten voor te bereiden op structurele en kwalitatief adequate uitvoering van externe veiligheidstaken. De wens tot deelname is per brief meegedeeld aan de provincie Utrecht.

Milieuvergunning voor De Jong Bindsproducties (2004/7486) Het college heeft besloten aan De Jong Bindproducties b.v. aan de Structuurbaan een milieuvergunning te verlenen voor een boekbinderij. De definitieve vergunning ligt vanaf 15 september 2004 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Tot en met 26 oktober 2004 kan, door middel van een brief aan de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, in beroep worden gegaan door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht tegen de ontwerpvergunning, of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was.

Milieuvergunning voor TOTAL Oudegein (2004/8271)
Het college heeft besloten TOTAL Oudegein (zelftankstation met LPG) aan de Rijksweg A2 oostzijde een milieuvergunning te verlenen. Het betreft een (revisie)vergunning voor het veranderen van een tankstation. Voor het tankstation zelf is al eerder een milieuvergunning verleend. De verandering bestaat uit de herbouw van het tankstation. Er zijn onder andere een nieuwe shop, nieuwe ondergrondse tanks, een vloeistofdichte verharding ter plaatse van de pompeilanden en dampretourfases 1 en 2 bij de pompen gerealiseerd. De vergunning ligt van 15 september tot en met 28 oktober 2004 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 15 september 2004. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden beroep kunnen instellen bij de Raad van State tegen de vergunning.

Milieuvergunning voor TOTAL de IJssel (2004/11823) Het college heeft besloten TOTAL de IJssel (tankstation met LPG) aan de rijksweg A2 westzijde een milieuvergunning te verlenen. Het betreft een (revisie)vergunning voor het veranderen van een tankstation. Voor het tankstation zelf is al eerder een milieuvergunning verleend. De verandering bestaat uit de herbouw van het tankstation. Er zijn onder andere een nieuwe shop, nieuwe ondergrondse tanks, een vloeistofdichte verharding ter plaatse van de pompeilanden en dampretourfases 1 en 2 bij de pompen gerealiseerd. De vergunning ligt van 15 september tot en met 28 oktober 2004 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 15 september 2004. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden beroep kunnen instellen bij de Raad van State tegen de vergunning.

Milieuvergunning voor BP Tankstation De Kroon (2004/11820) Het college heeft besloten BP Tankstation De Kroon (tankstation met LPG) aan de rijksweg A27 westzijde een milieuvergunning te verlenen. Het betreft een (revisie)vergunning voor het veranderen van een tankstation. Voor het tankstation zelf is al eerder een milieuvergunning verleend. De verandering bestaat uit de herbouw van het tankstation. Er zijn onder andere een nieuwe shop, nieuwe ondergrondse tanks, een vloeistofdichte verharding ter plaatse van de pompeilanden en dampretourfases 1 en 2 bij de pompen gerealiseerd. De vergunning ligt van 15 september tot en met 28 oktober 2004 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 15 september 2004. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden beroep kunnen instellen bij de Raad van State tegen de vergunning.

Milieuvergunning voor Shell Station 'Plettenburg/Terberg' (2004/11819) Het college heeft besloten Shell Station "Plettenburg/Terberg" (tankstation met LPG) aan de Plettenburgerlaan een milieuvergunning te verlenen. Het betreft een (revisie)vergunning voor het veranderen van een tankstation. Voor het tankstation zelf is al eerder een milieuvergunning verleend. De verandering bestaat uit de herbouw van het tankstation. Er zijn onder andere een nieuwe shop, nieuwe ondergrondse tanks, een vloeistofdichte verharding ter plaatse van de pompeilanden en dampretourfases 1 en 2 bij de pompen gerealiseerd. De vergunning ligt van 15 september tot en met 28 oktober 2004 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 15 september 2004. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden beroep kunnen instellen bij de Raad van State tegen de vergunning.

Milieuvergunning voor Shell Zelftankstation "AC Ver hoef" (2004/11816) Het college heeft besloten Shell Zelftankstation "AC Ver hoef" (tankstation met LPG) aan de AC Verhoefweg oostzijde een milieuvergunning te verlenen. Het betreft een (revisie)vergunning voor het veranderen van een tankstation. Voor het tankstation zelf is al eerder een milieuvergunning verleend. De verandering bestaat uit de herbouw van het tankstation. Er zijn onder andere een nieuwe shop, nieuwe ondergrondse tanks, een vloeistofdichte verharding ter plaatse van de pompeilanden en dampretourfases 1 en 2 bij de pompen gerealiseerd. De vergunning ligt van 15 september tot en met 28 oktober 2004 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 15 september 2004. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden beroep kunnen instellen bij de Raad van State tegen de vergunning.

Beleid voor verbranden afval in de open lucht (2004/11814) Het college heeft beleid vastgesteld voor het verlenen en weigeren van ontheffingen voor het verbranden van afval op grond van de Wet milieubeheer en de Algemene Plaatselijke Verordening. In hoofdzaak komt het er op neer dat het verbranden van afval verboden is, tenzij het noodzakelijk is aangetast en/of ziek hout te verbranden. Het college geeft verder het afdelingshoofd milieu het mandaat voor het verlenen of weigeren van aangevraagde ontheffingen.
Het vastgestelde beleid wordt gepubliceerd in de Molenkruier. Daarnaast zal binnenkort op de gemeentelijke website uitleg worden gegeven over de vastgestelde beleidsregels. Op het beleid kan niet gereageerd worden. Er kan wel bezwaar worden gemaakt tegen het weigeren van een ontheffing.

College kent subsidieaanvraag toe aan Historische Kring Nieuwegein (2004/10190) De Historische Kring Nieuwegein (HKN) beheert het museum Warsenhoeck, eigendom van de gemeente Nieuwegein. De HKN is onlangs geconfronteerd met een aantal onverwachte uitgaven die voortvloeien uit de verlenging van de gebruiksvergunning brandweer. Een deel van deze kosten heeft de HKN voor zijn rekening genomen. Voor een ander deel, t.w. ¤450, doet de HKN een subsidieaanvraag bij de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten deze subsidieaanvraag toe te kennen.

College honoreert subsidieaanvraag lokaal cultuurhistorisch onderwijsproject (2004/11800) De Historische Kring Nieuwegein (HKN) en de Oudheidskamer (OHK) Vreeswijk dienen in samenspraak met het Erfgoedhuis Utrecht een subsidieaanvraag in voor het lokaal cultuurhistorisch onderwijsproject 'Op stap met Jet en Jan, jong in 1910'. Het project geeft leerlingen van groep 5 van het primair onderwijs een beeld van het dagelijks leven omstreeks 1910 in Vreeswijk: leerlingen zien en gebruiken voorwerpen die ook in het verhaal van Jet en Jan voorkomen. Het project sluit naadloos aan bij de lesstof van deze groep. Het Erfgoedhuis Utrecht heeft het basisconcept vertaald naar de lokale, Vreeswijkse situatie. Het project wordt inmiddels in dertien plaatsen in de provincie Utrecht aangeboden. Onder begeleiding van het Erfgoedhuis Utrecht zorgt de Oudheidskamer Vreeswijk voor de coördinatie en de uitvoering van het project. Naast de gemeente levert de provincie een bijdrage aan de eenmalige kosten voor de 'vertaling' van het project, waarna het project structureel aan het onderwijs kan worden aangeboden. Het college van B&W heeft besloten de subsidieaanvraag voor het gevraagde bedrag van ¤ 3.000 te honoreren.

College verstrekt kunstopdracht Galecopperzoom (2004/11803) Het college van burgemeester en wethouders heeft conform het advies van de commissie beeldende kunst besloten aan de kunstenaars Arjan Lancel, Theo Schepens, Else van der Burgt en Atelier van Lieshout opdrachten te verstrekken voor het vervaardigen van een schetsontwerp voor de kunstopdracht Galecopperzoom. Twee kunstwerken zullen het buurt park verfraaien.

College stelt najaarskermis in op manifestatieterrein aan de Brinkwal(2004/12196) Tijdens de behandeling van de begroting 2004 heeft de raad besloten om de voorgenomen bezuiniging van ¤ 25.000,- door het verminderen van de sportsubsidies met 5% te dekken uit extra inkomsten uit de verpachting van het manifestatieterrein aan de Brinkwal en de passantenhaven ingaande 2005. Voorgesteld wordt ingaande 2004 een najaarskermis te organiseren. Wethouder M. Monrooij heeft zich principieel tegen deze kermis uitgesproken.

Advies over boogbrug Vianen (2004/5365)
De Stichting Boogbrug Vianen heeft bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RMDZ) een verzoek ingediend om de Boogbrug over de Lek naar Vianen (vroeger onderdeel van de A2) aan te wijzen als rijksmonument. De brug maakt onderdeel uit van het Rijkswegen plan van 1927. Vervolgens heeft de RDMZ de gemeenteraad van Nieuwegein om advies gevraagd. Het college stelt de gemeenteraad voor om RDMZ te adviseren om de Boogbrug niet aan te wijzen als rijksmonument omdat de brug niet voldoende cultuurhistorische waarde bezit. Het voorstel wordt op 30 september in de commissie SOC en op 4 november 2004 in de gemeenteraad besproken. De RDMZ neemt uiteindelijk het definitieve besluit.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/12195) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 16-9-2004