Gemeente Barneveld


Voorstel college voor behandeling Veller

Aan de leden van de gemeenteraad van Barneveld en aan de leden van de commissie Grondgebied

Geachte leden,

In de vergadering van de raadscommissie Grondgebied is het agendapunt 7 van raadsagenda "Overeenkomst ten behoeve van woningbouw De Veller" behandeld. Een en ander is voor ons aanleiding geweest om nader in overleg te treden met het bouwbedrijf Van der Mheen. Met de heer W. van der Mheen is afgesproken dat onder regie van onze juridisch adviseur mr. ing. J. J. van de Vijver aanpassingen in de concept-overeenkomst worden opgesteld.

Dit zal minimaal één maand in beslag nemen. Wij verzoeken de raad daarom om agendapunt 7 van de raadsagenda d.d. 21 september af te voeren en de raadscommissie Grondgebied dit punt eveneens van haar vergaderagenda d.d. 16 september a.s. af te voeren.

Tijdens de commissiebehandeling zijn diverse vragen gesteld over de concept-overeenkomst dan wel naar aanleiding van het proces inzake De Veller. In het licht van de aan te passen concept-overeenkomst stellen wij u voor om de vragen, die direct betrekking hebben op de concept-overeenkomst, nu niet te beantwoorden. Deze betrekken wij dan bij de nader te presenteren aangepaste overeenkomst. De overige vragen, niet direct betrekking hebbend op de concept-overeenkomst, zullen wij op korte termijn schriftelijk beantwoorden.

Wij hebben verder kennisgenomen van het raadsinitiatiefvoorstel van de heer De Vries namens de CDA-fractie omtrent een nader onderzoek inzake het dossier De Veller. Het gaat hier om de controlerende taak van uw raad. De raadsbesluitvorming daaromtrent wachten wij af. Zonder afbreuk te willen doen aan het eventuele raadsbesluit tot instelling van een onderzoek, zijn wij van mening dat het college eveneens een eigen verantwoordelijkheid heeft. Een en ander is voor ons aanleiding geweest om het dossier De Veller enerzijds juridisch en anderzijds bestuurlijk-ambtelijk tegen het licht te houden. Hiertoe hebben wij nadere actie ondernomen.

De heer Van de Vijver zal voor ons een analyse opstellen over de juridische gang van zaken rondom het grondverwervingsproces De Veller in de afgelopen periode. Dit dient naar onze mening tevens te worden aangevuld met een algehele procesmatige beoordeling van de gang van zaken rondom het dossier De Veller. Deze analyse wordt verzorgd door de heer W. van Keulen van het adviesbureau Stadsimpuls bv (advies en management van stedelijke processen). De heer Van Keulen heeft van ons ruim een maand geleden reeds opdracht gehad om het gemeentelijke projectbureau door te lichten.

Hij is hier momenteel volop mee bezig. De procesmatige beoordeling van de gang van zaken omtrent het dossier De Veller betreft dus een uitbreiding van de eerder verstrekte onderzoeksopdracht aan de heer Van Keulen.

Zodra resultaten van de aangekondigde analyses bekend zijn, kunt u deze van ons zo spoedig mogelijk tegemoet zien.

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders,

D. Bakhuizen W.A. Burgering secretaris burgemeester
Project Toekomstige woonwijk Veller