Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
IZ/IA/2004/60265

Onderwerp Datum
Algemeen Overleg van 2 juni 2004 over de 16 september 2004
Internationale Arbeidsconferentie

Tijdens het Algemeen Overleg van 2 juni 2004 inzake de instructie voor de Internationale Arbeidsconferentie 2004 heb ik u toegezegd dat ik de Kamer schriftelijk nader zal informeren over de inhoud van de reactie van MP Balkenende op het rapport van de World Commission inzake A Fair Globalization: Creating opportunities for all.

De Minister President geeft in zijn brief aan dat hij het geloof van de World Commission deelt dat globalisering zou moeten leiden tot voordeel en mogelijkheden voor mensen. Ook wordt het belang onderschreven van gemeenschappelijke waarden, universele mensenrechten, kansen voor allen en democratie.

Werkgelegenheid, in het bijzonder decent work for all, is een belangrijke motor voor ontwikkeling en moet een global goal worden. Met name respect voor de fundamentele arbeidsnormen, werkgelegenheid, gender, sociale bescherming en migratie krijgen ruim aandacht in het rapport. Het belang van naleving van de fundamentele arbeidsnormen ­en daarmee de normatieve taak van de ILO- wordt nadrukkelijk bevestigd door de Commissie.

Ook benadrukt de MP dat het in de VN niet schort aan creatieve veranderings voorstellen, maar wel de standvastigheid en geduld voorstellen te implementeren. Het is belangrijk dat de bestaande structuur beter gaat functioneren. Dit zal beter werken dan het verzinnen van weer een nieuwe structuur.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

2

(mr.A.J.de Geus)