Stichting Wakker Dier

Wakker dier start scharrelpolitie

Persbericht - 16 september 2004

Stichting Wakker Dier roept haar 20.000 donateurs, vrijwilligers en consumenten op om als Scharrelpolitie op pad te gaan en te controleren of eitjes wel in de juiste eierdozen verkocht worden. Aanleiding voor het instellen van de scharrelpolitie is de zeer lage eierprijs en het besluit van supermarkten om (uiterlijk eind dit jaar) geen batterij-eieren meer te verkopen. Hierdoor kunnen legbatterijboeren hun eieren amper meer kwijt en vreest Wakker Dier dat zij oneigenlijk hun dieronvriendelijke kooi-eieren als scharrelei proberen te verkopen. Dit wordt bevestigd door recente meldingen van donateurs van Wakker Dier die bij kleine buurtwinkels en slagers deze eierfraude zagen. Veel boeren zijn afgelopen jaar al omgeschakeld naar scharrelschuren maar nog altijd zit ongeveer de helft van de legkippen in legbatterij-kooien. Scharrel-agenten die ontdekken dat legbatterij-eieren in scharreldoosjes worden verkocht, kunnen vanaf vandaag op www.wakkerdier.nl een proces-verbaal invullen. Termen als scharrel en biologisch zijn wettelijk beschermd en misbruik is strafbaar. Winkels die zich hieraan schuldig maken zullen strafrechtelijk worden vervolgd. De scharrelpolitie maakt onderdeel uit van een grootschalig onderzoek van Wakker Dier naar de verkoop van eieren bij (kleine) kruideniers en in supermarkten in heel Nederland. De resultaten van dit onderzoek worden binnenkort bekend gemaakt.

Afgelopen maanden kreeg Wakker Dier meldingen binnen van verontruste consumenten die in hun dorpswinkel of slagerij kooieieren hadden aangetroffen in een scharreleierdoosje. Het gebeurt misschien niet heel vaak, maar elke kip in een legbatterij en elke misleide consument is er één teveel. De scharrelpolitie is vanaf vandaag actief in heel Nederland en zal er streng op toezien dat alleen scharreleieren als scharreleieren verkocht zullen worden. Consumenten krijgen op www.wakkerdier.nl de benodigde informatie om legbatterij-eieren te herkennen aan het stempel. Sinds 2004 moeten alle eieren die in Nederland verkocht worden, voorzien zijn van een stempel waaruit de herkomst van het ei op te maken valt.

De scharrelpolitie maakt onderdeel uit van de succesvolle meerjaren campagne tegen de legbatterij die Wakker Dier in 2002 is gestart. Alle Nederlandse supermarkten zijn sindsdien benaderd met het verzoek over te schakelen op een volledig scharrelschap. Na een aantal publieksvoorlichtende acties gingen alle supermarktketens overstag. De supermarkten hebben aangegeven uiterlijk eind 2004 de batterij-eieren uit hun schappen te halen. Ook zijn inmiddels vele cateraars, groothandels en ei-verwerkende producenten dankzij Wakker Dier overgeschakeld op scharreleieren. Dit houdt in dat jaarlijks meer dan een miljard batterij-eitjes minder worden verkocht. Miljoenen kippen krijgen een beter (scharrel)leven met stro, legnesten en zitstokken.

Wakker Dier beschouwt de vermomde verkoop van legbatterij-eieren als een laatste stuiptrekking van een houderijsysteem dat niet langer houdbaar is. Zo zijn de Europese landbouwministers in 1999 al unaniem tot de conclusie gekomen dat de legbatterij een onverantwoord systeem is.