SARA


gepubliceerd op woensdag 15 september 2004

Officiële opening UNET
Breedbanddiensten Centrum in Almere

Op 14 september hebben Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, en wethouder Douwe Halbertsma het UNET Breedbanddiensten Centrum officieel geopend. Het centrum bevindt zich aan de Landdrostdreef 100 in Almere.

Het UNET Breedbanddiensten Centrum is een initiatief van UNET samen met de alliantiepartners Cisco Systems, IBM, Samas Nederland, Samsung Electronics, SARA Reken- en Netwerkdiensten en Schuuring Communicatie Netwerk.

In het centrum wordt de werking getoond van diverse breedbandtoepassingen in het huis en op het werk die al beschikbaar zijn voor een aantal wijken in Almere waar Europa's snelste glasvezelnetwerk is aangelegd tot in zeventienhonderd woningen en vijfhonderd bedrijven.

Almere Fiber Pilot
De aanleg van het glasvezelnetwerk kreeg de naam Almere Fiber Pilot en is gestart vanuit het voornemen van de gemeente om zowel de economische als de sociale ontwikkeling van Almere te bevorderen. Het Almere Fiberproject is een samenwerking tussen de overheid en commerciële partijen.

Het glasvezelnetwerk is zeer efficiënt ontworpen, wat het mogelijk maakt - tegen lagere kosten - een hogere bandbreedte te leveren dan in vergelijkbare projecten. Er kunnen snelheden van 100 Mb/s voor consumenten en zelfs 1 Gb/s voor bedrijven worden gerealiseerd. De exploitatie van het netwerk is gebaseerd op een open infrastructuur, waardoor het geschikt is voor diensten van verschillende providers. Dit bevordert zowel de diversiteit van diensten als de snelheid van ontwikkeling van nieuwe applicaties en communities.

Rol SARA
Het hart van het netwerk van de Almere Fiber Pilot bevindt zich in het gebouw van SARA aan de Randstad 22-153. SARA is verantwoordelijk voor de huisvesting en het beheer van de actieve netwerkcomponenten en zorgt met een redundante dark fiber-infrastructuur voor de connectiviteit tussen Almere en Amsterdam, waar de koppeling met het wereldwijde internet is gerealiseerd. Hiermee vervullen de faciliteiten van SARA een essentiële schakel in de realisatie van dit ambitieuze project.

SARA's breedbanddiensten
In het kader van dit project levert SARA aan eindgebruikers verschillende breedbanddiensten, zoals storage-on-demand, computing-on-demand, Grid computing, thin-client solutions, server-based computing, virtual reality, visualisatieprojecten en
-applicaties, gaming en security.

Co-location
Op het gebied van co-location ('housing') levert SARA state-of-the-art faciliteiten in permanent beveiligde, geconditioneerde ruimten die 7x24 uur voor klanten toegankelijk zijn. Ook verzorgt SARA het beheer van ICT-configuraties.

In 1996 is SARA geselecteerd als een van de vier locaties voor de huisvesting van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), een van de grootste internetknooppunten ter wereld. SARA levert faciliteiten voor de huisvesting van internet-serviceproviders (ISP's), telecom-operators (Telco's) en carriers. Hun aanwezigheid biedt SARA's klanten uitzonderlijk veel mogelijkheden op het gebied van connectiviteit.