Provincie Overijssel

Gedeputeerde Staten keuren Faunabeheerplan goed

Gedeputeerde Staten van Overijssel stemmen in met het Faunabeheerplan van de Stichting Faunabeheereenheid Overijssel (FBE). "Het faunabeheerplan is een goede basis voor het duurzaam faunabeheer in Overijssel. Schadebestrijding wordt planmatig aangepakt en de noodzaak en effectiviteit van de voorgestelde beheermaatregelen zijn goed onderbouwd", zo meent gedeputeerde Piet Jansen. Daarnaast geeft het duidelijk richting in het spanningsveld tussen de belangen van soortenbeheer en van schadebestrijding.

Het faunabeheerplan vormt de basis voor de ontheffingen die Gedeputeerde Staten op grond van de Flora- en faunawet verlenen. Het faunabeheerplan geeft vooral inzicht in het duurzaam beheer van diersoorten in de provincie Overijssel ten behoeve van beheer en schadebestrijding. Het faunabeheerplan vormt de basis voor de ontheffingen en/of aanwijzingen die de provincie verleend op grond van de Flora- en Faunawet.

Schade

In het plan worden de beheermaatregelen per diersoort in het kader van beheer en schadebestrijding uitgewerkt. Zo is in het faunabeheerplan opgenomen welke diersoorten schade aan bijvoorbeeld gewassen of de flora en fauna (weidevogels) veroorzaken en welke diersoorten een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid, de openbare veiligheid en de veiligheid van het (lucht)verkeer. Dit is onderbouwd met schadeoverzichten en onderzoeksgegevens. Daarnaast is per diersoort beschreven welke (beheer)maatregelen getroffen worden om de schade te voorkomen. In het plan wordt beschreven op welke manier de maatregelen worden ingezet, in welke periode dit gebeurt en op welke locaties.

De Stichting Faunabeheereenheid bestaat uit vertegenwoordigers van het Overijssels particulier grondbezit (OPG), Gewestelijke land en tuinbouw organisatie (GLTO), Nederlands Vakbond Varkenshouders (NVV), Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Landschap Overijssel (LO), Staatsbosbeheer Flevoland-Overijssel (SBB), Natuurmonumenten (NM), Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) en Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG).

Het faunabeheersplan is te downloaden

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel