Lijst Pim Fortuyn


LPF wil landelijke inleveractie wapens

Den Haag, 16/09/2004 - De LPF-fractie in de Tweede Kamer wil dat er dit najaar een landelijke inzamelactie van illegale vuur- en steekwapens wordt gehouden. Dit zal woordvoerder Joost Eerdmans vanmiddag voorstellen in een debat met minister Donner van Justitie over criminaliteitspreventie. Eerdere inleveracties bleken zeer succesvol. Een actie in 1999 leverde 13.826 verboden wapens op, waarvan ongeveer 2.000 vuurwapens. Een actie in november 2000 zorgde ervoor dat 1.871 vuurwapens werden overgedragen aan de politie.

Het aantal geweldsmisdrijven nam over 2002-2003 met 50% toe. Door de groei van wapensmokkel naar Nederland vanuit de Oostbloklanden, wordt het aantal illegale wapens dat in ons land circuleert inmiddels geschat tussen de 80.000 en 125.000. Deze cijfers baren de LPF-fractie grote zorgen. Het is tijd om actie te nemen. Eerst een landelijke wapen-inlever-actie zonder strafvervolging, maar daarna moet de politie met regelmatige zeer strenge controles de wet gaan handhaven door middel van preventief fouilleren in uitgaansgebieden, openbaar vervoer en rond de stations. Het wordt dus de laatste waarschuwing, aldus LPF-Kamerlid Eerdmans.

De maximumstraf op verboden vuurwapenbezit staat op 4 jaar cel en op verboden messenbezit is deze - dankzij een LPF-amendement - onlangs verdrievoudigd naar 9 maanden cel.