Gemeente Voerendaal


16/9/2004 - Wet op de uitgebreide identificatieplicht

IDENTIFICATIEPLICHT VOOR IEDEREEN IN NEDERLAND VAN 14 JAAR EN OUDER!

Op 1 januari 2005 treedt de Wet op de uitgebreide identificatieplicht in werking. Vanaf deze datum moet iedereen in Nederland van 14 jaar en ouder een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien, wanneer politie of toezichthouder daar om vraagt. Dit is een van de maatregelen die de overheid neemt om Nederland Veilig te maken en criminaliteit en overlast te bestrijden.

De identificatieplicht stelt politie en toezichthouders beter in staat hun werk te doen. Zij mogen een persoon vragen zich te identificeren, wanneer dat nodig is voor het uitvoeren van hun taken, bijvoorbeeld bij verkeerstoezicht, hulpverlening, opsporen van strafbare feiten of handhaven van de openbare orde.

Voor personen met de Nederlandse nationaliteit gelden een paspoort, Nederlandse identiteitskaart (Europese identiteitskaart) en een rijbewijs als geldige identiteitsbewijzen.

Om bekendheid aan de Wet op de uitgebreide identificatieplicht te geven, start het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 1 november 2004 een landelijke publiekscampagne, die zich richt op iedere Nederlander van 14 jaar en ouder. In deze campagne worden onder andere tv- en radiospots ingezet.

De gemeente Voerendaal zal de jongeren van 14 t/m 17 jaar, welke nog niet in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs, tijdig attenderen op de nieuwe regelgeving, zodat iedereen de kans heeft om nog vóór 1 januari 2005 over een geldig identiteitsbewijs te beschikken.

Voor verdere informatie, brochures en vragen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Klantcontacten van de gemeente Voerendaal, tel. 045 - 575 33 99