NED. CULTURELE SPORTBOND

Big@li bouwt in westerpark amsterdam

Big @li heeft eindelijk zijn clubhuis

Vijf jaar nadat de Stadsdeelraad Westerpark (Amsterdam) het besluit genomen had dat de sportvereniging Big@li een eigen clubhuis kon krijgen in het Westerpark is op 9 september de eerste balk gelegd. Deze feestelijke handeling werd uitgevoerd door de voorzitter van de stadsdeelraad mevrouw Hoogland.
De totstandkoming van deze unieke sportlocatie heeft veel tijd en energie gekost vertelt Yvonne Brilleman de duizendpoot achter Big@li. Dit is de stap naar de volgende fase van een echte sportaccommodatie in het Park. Nu het clubhuis er straks staat kunnen we verder gaan uitbouwen.

Angst
17 jaar geleden is het begonnen met een idee. Erwin Josefa de belichaming van Big@li had idee dat er in de wijk iets moest gaan gebeuren om de kinderen te laten sporten. Erwin, een man van actie, begon in het park met sportactiviteiten zoals het uitlenen van spelmateriaal en gebruik te maken van de aanwezige tennisbaan. Als snel kwamen er mensen die hem wel wilde helpen. We begonnen met niets zegt Yvonne, maar Erwin is zo een doorzetter. Hj ging bij de winkels langs voor geld en materiaal en vond ook een aantal sponsors. Op het stadsdeelkantoor zagen de medewerkers en politici hem met plezier maar ook met angst langskomen. Met plezier omdat het een geweldig initiatief was en met angst omdat hij niet kon wachten op de traag draaiende ambtelijke molens. De noodzaak was er nu en hier en daar moest nu wat gedaan worden. In die beginperiode waren we bijna wekelijks aanwezig bij de inspraakavonden van de stadsdeelraad. We bleven vragen en hameren op het belang voor de mensen in de wijk. Ik geloof dat ze wel eens gek van ons werden. Maar uiteindelijk hebben we veel bereikt.

Recreatiesport bij de NCS
Dat is ook te danken aan de NCS. Om het spontane initiatief meer basis te geven hebben we de vereniging Big@li opgericht. Een recreatiesportvereniging met als slogan 'sport voor iedereen'. We zochten een sportbond of organisatie waar we bij konden aansluiten. Maar omdat we meerdere sporten en veel recreatiesport activiteiten doen konden we ons niet vinden in de sportbonden. Bij de NCS voelden we ons gelijk thuis. Allemaal recreatiesportverenigingen.goede voorzieningen en een verzekering voor onze leden. En dat voor een contributie van 3,65 per jaar. Daarmee kunnen wij ook de contributie voor de leden weer laag houden. Toen we weer eens in de clinch lagen met de stadsdeelraad heeft de afdeling Verenigings Ondersteuning van de NCS bemiddeld om weer met elkaar in gesprek te komen. Het ging toen over de accommodatie die nu gebouwd gaat worden. Erwin kan in zijn enthousiasme vreselijk boos worden als het niet gaat zoals het moet. De ambtenaren en politici wilden absoluut niet meer met ons praten. Door de bemiddeling van de NCS zijn de gesprekken weet op gang gekomen. Trots staan ze met zijn tweeën (zie Foto ) bij de funderingen. En de NCS heeft meegeholpen dit te realiseren.

Waardering
De staatsliedenbuurt die aan het park grenst is een mengeling van alle culturen die je maar in Amsterdam kan tegenkomen. Een oude wijk met kleine en oude huizen waar gezinnen op elkaar zitten. Het park is een uitlaatklep voor de kinderen en ouderen uit de wijk. We zijn zeven dagen per week open. Voor de leden zijn alle activiteiten gratis. De kinderen kunnen skeelers lenen, krijgen tennislessen we organiseren het trimmen en hardlopen, voetbal, jeu de boules. Zes keer per jaar organiseert Big@li een sportfestijn in het park met luchtkussens spelen voor kinderen en ouders, beach volleybal street soccer. We stropen de buurt af voor snoep en frisdrank en iedereen krijgt een prijs. De ijsboer komt gratis ijs uitdelen. Door deze waardering hebben we met zijn allen het gevoel dat we met iets goeds bezig zijn. Uniek in het park zijn de BIG@LI rules. Dat betekent dat iedereen respect voor elkaar heeft. Elkaar de ruimte geeft om te sporten, samen sport en dergelijke. Als iemand de regels overtreedt dan komt Big@li (Erwin) persoonlijk even uitleggen wat de regels zijn en dat werkt.

Suzanne
Suzanne is vrijwilliger bij Big@li, ze komt uit Tsjechië en studeert Nederlands. Hoe kom je bij Big@li terecht? Dat gaat vanzelf. Ik kwam in het park en zag allerlei mensen bezig met sporten. Ik ben mee gaan doen en toen er iemand nodig was om te helpen ben ik dat gaan doen Nu help ik bij het opvangen van de kinderen en daar waar nodig. Zelf heb ik veel mensen leren kennen en voel me thuis bij de vereniging.

Hercules
Hercules is een Kaapverdiaan en geeft de tennislessen. Hij is nog geen gediplomeerde tennisleraar maar heeft van de tennis clicics die we regelmatig houden bij Big@li veel geleerd. Vorig jaar liep de hele buurt nog uit om les te krijgen van Stanley Franke. Dat stimuleert de kinderen enorm en dat is dan weer de motivatie voor mij om door te gaan. Ik geef op woensdag, zaterdag en zondag tennisles. Iedereen is welkom. De ene keer sta ik met 40 man op de baan de andere keer met 10. Je ziet onmiddellijk als de kinderen het leuk vinden dan komen ze namelijk elke keer weer terug. Hercules heeft veel te danken aan Big@li. Toen ik werkeloos was heeft Erwin me opgevangen en geholpen. Nu ben ik aan het leren voor een baan in de bewaking maar iets doen met kinderen lijkt mij ook heel gaaf.

Ten slotte
Dat Big@li de NCS hoog heeft zitten blijkt wel uit het feit dat toen de fotograaf bij de keet aankwam hij uitbundig begroet werd met de woorden 'daar is mijn vriend van de sportbond 'en vervolgens aan iedereen persoonlijk werd voorgesteld als de man van de sportbond waar Big@li was aangesloten.
Voor meer informatie over Big@li sportvereniging kunt u contact opmenen met Yvonne Brilleman bigalisport@planet.nl of kijki op www.bigali-sport.tk

In een kader
Harry Stapel Prijs
Voor zijn inzet voor de kinderen en de buurt heeft Erwin Josefa (Big@li) in 2003 de Harry Stapel prijs van de NCS ontvangen. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van 1500,00 dat besteed kan worden voor de vereniging.

Voor de redactie
Fotos zijn verkrijgbaar via de Nederlandse Culturele Sportbond Per mail ncs@sport4all.nl bij Fred Peters
kijk ook op www.nederlandseculturelesportbond.nl

16 sep 04 13:37