Provincie Limburg

Groen licht voor verplaatsing Praxis naar Parkstad Limburg Stadion Gedeputeerde Staten zijn akkoord met verplaatsing van de

Praxis-bouwmarkt van de Heerlerbaan in Heerlen naar een terrein bij het Parkstad Limburg Stadion, op grondgebied van de gemeente Kerkrade.

Deze verplaatsing levert op twee belangrijke punten een versterking op van de westcorridor van Parkstad Limburg. Die strekt zich uit van de Woonboulevard tot de omgeving van het Parkstad Limburg Stadion. Enerzijds maakt de verplaatsing het mogelijk om de vrijkomende locatie aan de Heerlerbaan in te vullen met woningbouw. Deze invulling is van belang om de omgeving van de Heerlerbaan, waar ook de toekomstige wijk Hoogveld wordt ontwikkeld, op te waarderen tot een hoogwaardige stedelijke woonomgeving. De Heerlerbaan vormt de toegangspoort tot het zuidelijk stadsdeel van Heerlen. Anderzijds wordt daardoor een begin gemaakt met een concentratie van bouwmarkten in het zuidelijk deel van Parkstad Limburg op de locatie waar al de bouwmarkt Hornbach is gevestigd.
Medewerking van de Provincie Limburg aan de verplaatsing en uitbreiding van Praxis is nodig omdat voldoende marktruimte zou moeten bestaan voor een dergelijke grote bouwmarkt en omdat de vrijkomende locatie met woningbouw zou moeten worden ingevuld. De eerste voorwaarde is gesteld door de Regio Parkstad Limburg. Uit onderzoek door adviesbureau BRO is gebleken dat de concentratie van bouwmarkten past in een groeiende trend naar schaalvergroting van winkels voor niet-dagelijkse, doelgerichte aankopen. Het invullen met woningbouw van de vrijkomende Praxis-locatie is van groot belang voor Parkstad Limburg. De Provincie en ook de gemeente Kerkrade onderschrijven dit streven van ganser harte. Inmiddels voert de gemeente Heerlen intensieve besprekingen met projectontwikkelaar Wyckerveste die ook zelf enthousiast is over een hoogwaardige woningbouwinvulling. Betrokken partijen spannen zich met kracht in om zowel uitvoering te geven aan de verplaatsing van de Praxis als aan de herinvulling met woningbouw.

16-9-2004 12:17