Productschap Margarine


16.09.2004

Roemenië, Bulgarije, Kroatië in Databank Markttoegang

Het productschap heeft de afgelopen weken Roemenië, Bulgarije en Kroatië aan zijn Databank Markttoegang toegevoegd. Dit betekent dat de Nederlandse MVO-bedrijven via (het abonneegedeelte van) onze website op eenvoudige wijze informatie kunnen verkrijgen over de invoerrechten die deze landen toepassen ten aanzien van een scala aan oliezaden, oliën, vetten, margarine en sausen.

In tegenstelling tot andere databanken, zoals die van de Europese Commissie, biedt de MVO Databank Markttoegang ook informatie over de tariefpreferenties die deze landen toepassen ten gunste van andere landen dan de EU-25. Behalve de vrijhandelsafspraken die de drie genoemde landen met elkaar zijn overeengekomen in CEFTA-verband, hebben zij namelijk ook vrijhandelsakkoorden gesloten met andere landen in de regio (w.o. Macedonië, Servië-Montenegro). Verder is er in de databank van MVO ook informatie opgenomen over de toekomstige tariefverlagingen die betrokken landen in het kader van de WTO en/of bilaterale vrijhandelsovereenkomsten zijn overeengekomen voor MVO-producten.

Op korte termijn zullen ook de douanetarieven die de andere landen in de Zuidoost-Europese regio en de Balkan (Macedonië, Albanië, Servië-Montenegro en Turkije) toepassen ten aanzien van MVO-producten worden opgenomen in deze databank.

Nadere informatie over de databank kunt u krijgen bij Frans Köster, tel. 070-3195118, e-mail koster@mvo.nl.