Ministerie van Justitie

Meldingen kindermishandeling blijven stijgen

Het aantal meldingen van kindermishandeling is vorig jaar opnieuw gestegen. De Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) kregen in 2003 28.569 vermoedens van mishandeling voorgelegd. Dat is een stijging van dertien procent ten opzichte van het jaar ervoor. Sinds 2000 is het aantal vermoedens toegenomen met 34 procent. Dat blijkt uit de cijfers over 2003 die de AMK's vandaag bekend hebben gemaakt.

Onduidelijk is of kindermishandeling toeneemt, schrijven de AMK's, of dat het gestegen aantal meldingen is toe te schrijven aan een betere naamsbekendheid van de meldpunten. Ruim 76 procent van de gemelde kinderen is jonger dan 12 jaar. Vooral over de allerjongsten worden zorgen geuit: 40 procent van de gemelde kinderen is jonger dan 6 jaar.

Er was een piek in het aantal telefoontjes in juni. Volgens de AMK's is de waarschijnlijke verklaring dat leerkrachten met de naderende zomervakantie hun zorgen willen bespreken omdat zij dan hun leerlingen uit het oog verliezen. Ook in de laatste drie maanden ging het aantal telefoontjes omhoog. Dit is volgens de AMK's mogelijk het gevolg van de publiekscampagne in oktober.

* Kijk voor meer informatie over de registratiegegevens van de AMK's over 2003: www.kindermishandeling.info

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 16-09-2004