Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


PvdA-voorlichting


Plein 2


Postbus 20018, 2500 EA Den Haag


Tel 070 - 318 3025 / Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 16 september 2004


PvdA wil structurele oplossing voor trage inning eigen bijdragen thuiszorg


Al geruime tijd is bestaan er grote problemen met de inning van de eigen bijdragen voor de thuiszorg. Veel mensen die in 2001 en 2002 thuiszorg kregen, hebben over deze jaren nog steeds geen afrekening van het CAK-bz (Centraal Administratie Kantoor bijzondere ziektekosten) gekregen. Gedupeerden weten dat ze nog iets moeten betalen, maar verkeren in grote onzekerheid over de hoogte van de eigen bijdrage en de termijn waarop ze de afrekening zullen ontvangen.


De PvdA is blij dat staatssecretaris de achterstallige inning van de eigen bijdragen kwijtscheldt over thuiszorg die verleend is tot en met 2001, maar vindt dat de staatssecretaris verder had moeten gaan. De PvdA wil dat ook de rekeningen over 2002 worden kwijtgescholden wanneer deze nog niet zijn geïnd.


Het Kabinet moet de problemen rond de inning van de eigen bijdragen in de thuiszorg structureel aanpakken. Er is nog steeds onvoldoende garantie dat de problemen zich in de nabije toekomst niet weer zullen voordoen. De procedure voor het vaststellen van de uiteindelijke eigen bijdrage, die wordt berekend naar draagkracht, is zeer tijdrovend. De definitieve afrekening voor de eigen bijdrage thuiszorg is pas te geven nadat gemeente, thuiszorginstellingen en de belastingdienst diverse controles hebben uitgevoerd. Uit de ervaring van veel mensen die langdurig afhankelijk zijn van de thuiszorg blijkt dat instellingen het niet altijd even nauw nemen met de termijnen waarbinnen ze hun werk moeten doen.


De PvdA wil af van de vrijblijvendheid van niet fatale termijnen. Daarom heeft de PvdA eerder deze maand aangekondigd met een wetsvoorstel te komen waarmee ambtelijke instellingen een boete opgelegd kunnen krijgen van ¤ 20,00 per overschreden dag met een maximum van ¤ 1000,00 wanneer zij zich niet aan de wettelijke termijnen houden. De boete moet betaald worden aan de gedupeerde burger. De PvdA wil dit voorstel ook van toepassing laten zijn voor de termijnen waarbinnen de eigen bijdragen voor de thuiszorg worden geïnd.


Meer informatie bij José Smits: 06 1830 6016