Den Haag, 16 september 2004

Vragen van het lid Timmermans (PvdA) aan de minister-president en de minister van Defensie

over de Poolse bijdrage aan de bevrijding van Nederland

1. Kent u de reportage over de bijdrage van de Poolse brigade aan de Operatie Market Garden in september 1944?

2. Deelt u de analyse dat het onjuist is dat de Poolse parachutistenbrigade expliciet dan wel impliciet de schuld heeft gekregen voor het mislukken van Market Garden? Deelt u de analyse dat de manschappen onder leiding van generaal Sosabowski met zeer groot risico en met zeer grote verliezen een operatie hebben uitgevoerd die het uiteindelijk mogelijk maakte duizenden Britse parachutisten naar bevrijd gebied te laten terugkeren?

3. Zo ja, deelt u dan ook de mening dat het hoog tijd is voor eerherstel van de Poolse parachutistenbrigade, haar commandant en haar manschappen, zowel diegenen die de operatie hebben overleefd, als de gewonden en gesneuvelden?

4. Zo ja, bent u bereid om het ministeriële besluit uit 1952, waarbij is besloten om geen medailles meer uit te reiken voor dapperheidsdaden, terug te draaien? Bent u vervolgens bereid om generaal Sosabowski postuum een onderscheiding voor zijn dapperheid te verlenen en voorts te bezien of andere militairen van de brigade in aanmerking zouden komen voor een dergelijke onderscheiding?

5. Bent u bereid om, als gebaar naar onze Poolse bevrijders wier bijdrage aan de bevrijding zo duidelijk onderbelicht is gebleven, bij de viering van de bevrijding in 2005 de Poolse president als speciale gast uit te nodigen, zodat de viering ook mede in het teken zal staan van de band die tussen onze volkeren bij de bevrijding is ontstaan?

Netwerk, 14 september 2004