D66

Europarlementariër Sophie in t Veld (D66) vindt dat elke Europeaan het recht op informatie omtrent abortus heeft. In een debat over de weigering van de Portugese regering om de boot van Women on Waves tot Portugal toe te laten, zei In t Veld vandaag: Omdat er in Portugal niet op een open manier over deze problematiek gesproken kan worden, vroegen lokale vrouwengroepen Women on Waves om naar Portugal te komen, om zo het debat in hun land los te maken. De Portugese regering stuurde toen twee oorlogsschepen op het bootje af om elke discussie in de kiem te smoren. Een dergelijke overtrokken en intimiderende reactie past niet in een Europa met open grenzen voor mensen en ideeën. Vrijheid van meningsuiting en informatie is een fundamenteel recht van alle Europese burgers in heel Europa.

In t Veld verwacht dat als Nederland Portugese anti-abortus activisten, in het bezit van schokkend en afschuwwekkend materiaal, op dezelfde wijze had behandeld als Portugal de boot en vrijwilligers van Women on Waves, dat Europa dan te klein zou zijn geweest. Er zou verontwaardiging zijn. Men zou het optreden disproportioneel noemen en bovendien in strijd met fundamentele rechten, onder andere het recht op vrijheid van informatie en meningsuiting.

In t Veld wijst er verder op dat elke zes minuten ergens ter wereld een vrouw aan de complicaties van een illegale abortus sterft. In Portugal vielen sinds 1980 meer dan honderd doden bij illegale abortussen. Het blokkeren van informatie en het debat over abortus door Portugal is onbegrijpelijk en een schande voor de democratie.

De Europese Commissie, bij monde van Commissaris Margot Wallström, liet in het Europees Parlement weten dat het de beweegredenen van Portugal om de boot van Women on Waves te weigeren gaat onderzoeken.

16-9-2004 14:05