Politiebond ACP

Miljoenennota: extra geld voor veiligheid

De miljoenennota zoals die gisteravond uitlekte, kondigt pijnlijke maatregelen aan. Zo moet u bijvoorbeeld meer gaan werken voor hetzelfde salaris, kunt u later met pensioen, en wordt het meer zelf betalen voor gezondheidszorg. Eén lichtpuntje: er is wel extra geld voor veiligheid en terreurbestrijding.

Volgens de Politievakorganisatie ACP houdt het kabinet in deze versie van de miljoenennota weinig rekening met solidariteit. Het kabinet denkt daar zelf anders over, er zijn immers tegemoetkomingen voor AOW-ers en mensen met een minimuminkomen en kinderen. Maar: iemand die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, komt niet meer in aanmerking voor een aanvullende WAO-uitkering. Bovendien mogen verzekeraars arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gaan verkopen. Alleen mensen die het geld ervoor hebben, kunnen dus in aanmerking komen voor een uitkering. Of de risicos in de sector politie verzekerbaar dan wel betaalbaar zijn, is nog maar de vraag! Medewerkers met minder dan vier jaar werkervaring kunnen fluiten naar de WW. De koopkracht daalt en de lonen en uitkeringen in de collectieve sector stijgen komend jaar niet. Erger nog, de lonen in onze sector dalen met vier procent, omdat we van een 36-urige naar een 40-urige werkweek gaan zonder salarisverhoging! Dit alles is volgens ons géén solidariteit!

Om de economische groei te garanderen, moeten we niet alleen meer werken, maar ook langer doorwerken, ongeacht de slijtendheid van het beroep. Bovendien lijkt het kabinet niet in te zien dat mensen langer laten doorwerken resulteert in minder arbeidsplekken voor de nieuwe instroom. En dat terwijl erkend wordt dat de werkloosheid onder jongeren zorgelijk is! Daarnaast heeft de ACP er kortgeleden al op gewezen dat het langer doorwerken ook gevolgen heeft voor reeds gedane investeringen in het politieonderwijs. Het kabinet geeft daarmee weinig blijk van toekomstvisie.

En dan is daar het extra geld voor veiligheid en terreurbestrijding. Daar mogen we ons gelukkig mee prijzen als sector. Hoewel het meeste geld wordt besteed aan repressie en niet aan preventie. Daar schieten we op de lange termijn natuurlijk niets mee op. In de grote lijnen wordt wel gesproken van een preventieve aanpak, maar de daadwerkelijke besteding van het beschikbare geld doet anders vermoeden. Wel 100 man extra voor de terreurbestrijding, maar over meer blauw op straat wordt niet gerept. Het geld voor veiligheid gaat hoofdzakelijk uit naar celcapaciteit voor veelplegers. Volgens ons is het beter om het aantal veelplegers terug te dringen, zodat die extra cellen helemaal niet nodig zijn. En dan is er nog de 120 miljoen voor de grote steden om de overlast en het huiselijk geweld aan te pakken. Dit bedrag moet overigens worden uitgesmeerd over vier jaar! Logisch redenerend zou je denken dat je overlast en huiselijk geweld voorkomt met een investering in voorlichting, educatie en sociaal maatschappelijke hulpverlening. Krijgt de politie er misschien een aantal taken bij?

Het zou kunnen dat de officiële versie van de miljoenennota, die op Prinsjesdag officieel naar buiten wordt gebracht, meer licht aan de horizon brengt. De Politievakorganisatie ACP heeft daar weinig vertrouwen in en bereidt zich voor op harde onderhandelingen voor een nieuwe politie-CAO. Eentje die wél oog heeft voor respect, solidariteit en rechtvaardigheid.

Wilt u reageren? Klik hier en stuur ons uw mening per e-mail.