Gemeente Ede

nummer 187 / Ede, 16 september 2004
Wethouder reikt glasservies uit

Actie Glas voor Glas in Ede

De heer Vermeer uit Ede heeft afgelopen donderdag 16 september een gratis glasservies uitgereikt gekregen van milieu-wethouder Peter van t Hoog. Het achttiendelig glasservies van Royal Leerdam werd ter beschikking gesteld door de Stichting Promotie Glasbak in het kader van de actie Glas voor Glas.

Images/Upload/Perbericht187_ID2582.jpg

De Stichting Promotie Glasbak is de organisatie die namens de Stichting Eco Verpakkingen en de Stichting Kringloop Glas het gebruik van de glasbak stimuleert. Zij maken hiermee een gebaar van dank richting alle trouwe glasbakgebruikers in Nederland. De actie heeft het karakter van een loterij: een notaris heeft in een willekeurige volgorde gemeenten geloot waar wekelijks het servies gaat `vallen`. In de betreffende gemeente is de eerste glasbakgebruiker die, na een van tevoren afgesproken tijdstip, zijn glas in de bak gooit de gelukkige.

Nederland is de bakermat van de inzameling van eenmalig verpakkingsglas. Dat wil zeggen: alle verpakkingsglas waar geen statiegeld op zit. Van oudsher was Nederland dan ook koploper waar het ging om het inzamelpercentage. De afgelopen jaren echter wordt ons land zowel in kwantiteit als in kwaliteit voorbijgestreefd door de omringende landen.

In 2003 werd in Nederland 78% van al het gebruikte eenmalig verpakkingsglas hergebruikt. Dit betekent dat van de 30 kilo glas die per inwoner jaarlijks wordt gebruikt er zon 25 kilo terugkomt bij de glasfabriek. In gemeente Ede werd over datzelfde jaar maar liefst 1873 ton glas ingezameld. Dat komt neer op bijna 18 kilo per inwoner.

Hergebruik van glas scheelt grondstoffen en levert een aanzienlijke energiebesparing op. Recycling van glas tot glas is ook voor het milieu de beste keuze; door het glas in de glasbak te gooien voorkomen wij met zn allen dat er jaarlijks miljoenen kilos glas op vuilstortplaatsen belanden en dat er grondstoffen aan het milieu worden onttrokken.

Voor het jaar 2005 streven de Nederlandse gemeenten en de Stichting Promotie Glasbak naar een hergebruik van 90%. Een groot deel daarvan moet op kleur gescheiden worden ingezameld. Op dit moment staan er in Nederland ongeveer 25.000 glasbakken. Daarvan is iets meer dan de helft geschikt voor kleurscheiding. In Ede staan er zon 100 glasbakken die allemaal geschikt zijn voor kleurscheiding. Inzameling op kleur is noodzakelijk om al het ingezamelde glas ook te kunnen recyclen. Van bonte scherven (alle kleuren door elkaar) kan namelijk geen wit glas worden gemaakt en juist daar is veel vraag naar. Het is daarom een van de doelstellingen van de Stichting om de kleurscheiding in de toekomst verder op te voeren.

---