ESSENT NV
http://www.essent.nl

Essent wil elektriciteitscentrale Amer 7 weer in gebruik nemen

De gasgestookte elektriciteitscentrale Amer 7 in Geertruidenberg werd in 1996, na vijfentwintig jaar operationeel te zijn geweest, uit bedrijf genomen. Op basis van de verwachte marktgroei, de prijsontwikkeling en de noodzaak in de komende jaren de leveringszekerheid in Nederland te vergroten, heeft Essent besloten te investeren in een voorbereidingstraject tot her-ingebruikname van deze centrale.
De Amer 7, met een vermogen van 400 MW, is een zogenaamde flexcentrale, die snel en flexibel kan worden ingezet tijdens verbruikspieken: veelal overdag op werkdagen. Daarnaast biedt deze centrale mogelijkheden tijdens warme zomerdagen (veel airco's) of als reservevermogen bij uitval van andere eenheden en als back-up voor windmolens bij windstilte of zware storm.
Om de Amer 7 weer in gebruik te kunnen nemen zal er een grootschalige en zorgvuldige
renovatie moeten plaatsvinden: repareren, moderniseren en voldoen aan de huidige veiligheidseisen. Daaraan vooraf gaat een project waarin de huidige isolatielaag - die grotendeels bestaat uit asbest - moet worden verwijderd. Die operatie zal om redenen van techniek en kosten tegelijkertijd worden uitgevoerd in de Amer 7 en de ook uit bedrijf genomen zustereenheid Amer 6. Na het verwijderen van het asbest uit beide centrales gaat Amer 7 het voorbereidingstraject in. Onderdeel daarvan zijn inspecties die moeten uitwijzen of de eenheid na de periode van stilstand inderdaad de verwachte mogelijkheden biedt tot her-ingebruikname.
Medio 2005 wordt op basis van de bevindingen op dat moment het definitieve besluit tot renovatie genomen. De ingebruikname kan dan plaatsvinden in de zomer van 2006.

Met dit project beoogt Essent haar goede positie in de Nederlandse elektriciteitsproductie verder te versterken en een commercieel en maatschappelijk verantwoorde bijdrage te leveren aan de leveringszekerheid.


---


----