Gemeente Roggel en Neer

16/09/2004
De scholen zijn weer begonnen

"De scholen zijn begonnen". Deze tekst kunnen we in de kernen en in de kranten in onze regio weer overal lezen. Ook in onze gemeente is na een lekker lange zomervakantie weer een start gemaakt met het nieuwe schooljaar. Op zich niets nieuws, deze routine vindt toch ieder jaar plaats?

Het is jammer te moeten constateren dat een andere routine blijkbaar ook ieder jaar plaatsvindt. Na de nodige zomerse, zelfs tropische dagen, is het een dag wat minder en regent het. Blijkbaar is dit voor een groot aantal ouders reden om hun kind met de auto naar school te brengen. Met name in Roggel zorgt dit voor verkeersonveilige situaties, notabene met name voor de andere schoolgaande kinderen. Gedreven door tijd of uit bezorgdheid stoppen veel ouders niet op daartoe vanuit verkeersveiligheid geschikte locaties (Pietersplein, Beeklaan, parkeersplaats "La Rochelle" of de parkeervakken bij de Mr Jan Muisschool) om vervolgens hun kind dat laatste stukje naar school te laten lopen. Helaas rijden velen tot voor de school, waarbij het schoolgaande kind vlug moet uitstappen waarbij zijzelf en andere kinderen met de fiets of te voet passeren en in gevaar komen. Maar ook de verkeersdoorstroming stagneert, veel te snel wegrijdende ouders zorgen tot slot weer voor onveilige situaties andere schoolgaande kinderen.

Helaas zijn bovenstaande situaties niet alleen een constatering van dit moment, een paar dagen nadat de school weer is begonnen. Reeds langere tijd wordt door verkeersouders, school en gemeente de nodige aandacht aan dit onderwerp besteed. Blijkbaar is deze aandacht tot op heden onvoldoende of op te vrijblijvende wijze verspreid, want de (verkeersonveilige) situatie is tot op heden niet echt veranderd.

Vooralsnog willen wij niet overgaan tot ingrijpende verkeerstechnische maatregelen die deze onveilige situaties moeten uitsluiten. Het is om deze reden dat wij u willen wijzen op verantwoordelijkheid die u als ouders/verzorger heeft voor uw eigen kinderen maar ook naar andere kinderen.

Als u uw kind per auto naar school brengt of van school haalt, stop of parkeer dan uw voertuig op die plaatsen die daarvoor geschikt en bedoeld zijn. Houd te allen tijde de veiligheid van uw kind, maar ook die van andere kinderen in het oog. Als u advies zoekt met betrekking tot een veilige verkeersroute, neem dan contact op met de school die uw kind bezoekt.

Wij rekenen op uw medewerking.

Uw burgemeester
J.A.L Peeters