Provincie Overijssel

Gebiedsgerichte uitvoering reconstructie nu volle kracht vooruit

De uitvoering van het Reconstructieplan voor Overijssel kan beginnen. Een ruime meerderheid in Provinciale Staten (48 stemmen voor en 11 tegen) hebben woensdag een positief oordeel geveld over het Reconstructieplan zoals dat door Gedeputeerde Staten ter advisering was voorgelegd.

Piet Jansen, gedeputeerde voor het Landelijk Gebied en Water: "Ondanks de grote aandacht die in het Reconstructieplan uitgaat naar de zonering en de landbouw is het een integraal plan voor de brede plattelandsontwikkeling. De kwaliteit van natuur en landschap, economische structuurversterking en leefbaarheid hebben alles met elkaar te maken. Een geïsoleerde aanpak van één aspect zorgt niet voor oplossingen."

Nu het Reconstructieplan definitief is vastgesteld in de Staten, kan er met volle kracht worden gewerkt aan een gebiedsgerichte uitvoering. Over het uitvoeringsprogramma worden binnenkort afspraken gemaakt met de partners en het Rijk. De uitvoeringskosten van de reconstructie zijn geraamd op EUR 1,3 miljard voor een periode van 12 jaar. Voor de komende vier jaar is een bedrag van ongeveer EUR 400 miljoen nodig. Deze bijdrage voor de uitvoering wordt grotendeels gedekt met middelen van het Rijk, de provincie, waterschappen, gemeenten, waterschappen en andere partners. Piet Jansen: "We rekenen erop dat het Rijk zijn commitment bij dit proces ook in financieel opzicht waarmaakt. Het mag niet bij een plan blijven, voor de mensen in het gebied is het belangrijk dat er daadwerkelijk dingen veranderen. In verschillende projecten zijn we daar al mee bezig, maar meer ideeën zijn welkom. Ik roep de inwoners van Overijssel dan ook op om met initiatieven voor plattelandsontwikkeling te komen."

De voorbereiding van dit plan is voor de provincie geen alledaags project geweest. Na een intensieve periode van bijna drie jaar is Piet Jansen dan ook dik tevreden met het behaalde resultaat. "Hiermee leggen we een solide basis voor de toekomst van Overijssel. Een provincie met een goede kwaliteit van en leefbaarheid op het platteland. Het was een spannend debat en als college kunnen we nu, met de aanvaarding van het plan inclusief veertien amendementen en moties die in de Staten zijn aangenomen, aan de slag met het uitvoeringsprogramma."

Gedeputeerde Jansen heeft grote waardering voor al die partijen die de afgelopen periode een bijdrage aan het Reconstructieplan hebben geleverd. "Onder voorzitterschap van Hayo Apotheker waren ongeveer 75 bestuurders van gemeenten, waterschappen en belangenorganisaties actief. Door het delen van denkbeelden en opvattingen heeft dit voor een geweldige inbreng gezorgd."

Jansen is blij dat het draagvlak dat het 'veld' heeft getoond voor de plannen ook terug te vinden is in de Staten. "Dit is heel belangrijk voor de uitvoering van het reconstructieplan. Er is veel aandacht voor de problemen en kansen van het landelijk gebied. Het plan biedt de landbouw in onze provincie volop kansen op de juiste plaatsen. We gaan nu onze schouders zetten onder de uitvoering."

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

meer weten: www.prv-overijssel.nl/reconstructie © 2004 Provincie Overijssel