Gemeente Dongen


Herinrichting buitengebied stapje dichterbij 16-09-2004 10:00 Raad buigt zich over ontwerp Reconstructieplan De Meierij Op 30 september buigt de gemeenteraad zich over het ontwerp Reconstructieplan De Meierij. Het plan heeft betrekking op de (her)inrichting van het buitengebied. Verschillende functies als landbouw, natuur, water, landschap en recreatie krijgen elk hun plaats in het plan. Aan het ontwerp Reconstructieplan is een lange periode voorafgegaan van overleg met diverse belangenorganisaties waaronder de gemeenten. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant heeft het ontwerp Reconstructieplan opgesteld. Iedereen heeft van 30 september tot 28 oktober de gelegenheid om bij de provincie te reageren op het plan. Provinciale Staten stellen het plan in het voorjaar van 2005 definitief vast.
Hoe kan het plattelandgebied zó ingericht worden dat landbouw, (intensieve) veehouderij, recreatie, natuur, water en cultuurhistorie zich voor de lange termijn op de juiste plaats bevinden? Deze vraag vormde de basis voor het ontwerp Reconstructieplan. Het plan beschrijft de maatregelen, middelen en instrumenten voor de nieuwe ruimtelijke indeling van het buitengebied.

Kansen en knelpunten
Reconstructiecommissie De Meierij, waaronder de gemeente Dongen valt, heeft de kansen en knelpunten in het eigen gebied in beeld gebracht. Als er knelpunten worden gesignaleerd, wordt gezocht of deze in het eigen gebied De Meierij opgelost kunnen worden. Bijvoorbeeld door het verplaatsen van intensieve veehouderijen, die niet kunnen uitbreiden omdat zij dichtbij natuurgebieden of woningen zitten. De reconstructiecommissie De Meierij wil ondernemers die hun bedrijf willen voortzetten de mogelijkheid bieden te verhuizen naar een locatie met perspectief.

Toekomstperspectief
De gemeenten Dongen en Loon op Zand hebben in een eigen Toekomstperspectief zelf aangegeven welke capaciteit zij hebben om plaats te bieden aan eventueel te verplaatsen bedrijven. Hiervoor is het gebied tussen Dongen en Kaatsheuvel bestemd dat ongeveer 400 hectare omvat. Hiervan mag maximaal 80 hectare gebruikt worden voor intensieve veehouderij, glastuinbouw en boomkwekerijen. Er is ook gekeken naar de landschappelijke waarden van het gebied tussen Dongen en Kaatsheuvel. Landbouwactiviteiten kunnen plaatsvinden in het zogenaamde groene casco. Binnen dit raamwerk van (aan te leggen) landschapselementen liggen gebruiksruimten waar de landbouw zich kan ontwikkelingen. Er wordt aangesloten bij de laan structuur en het slagenlandschap van het huidige gebied. Met ons eigen Toekomstperspectief Dongen-Loon op Zand wilden wij onze verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan, aldus wethouder Joop Velthoven, wij willen echter niet alleen de lasten dragen. We zijn dan ook erg verheugd dat de provincie ons Toekomstperspectief 1 op 1 heeft overgenomen in het ontwerp Reconstructieplan. Wilt u meer weten over het ontwerp Reconstructieplan De Meierij? Op www.dongen.nl vindt u meer informatie. U kunt er ook het ontwerp Reconstructieplan downloaden. U kunt ook terecht op www.brabant.nl.