Gemeente Dongen


Gemeenten en scholen investeren in schoolgebouwen 16-09-2004 10:00 Basisscholen Dongen zitten weer goed in hun jasje De schoolgebouwen van de elf basisscholen in Dongen voldoen binnenkort weer aan de eisen van deze tijd. Alle elf scholen zijn de afgelopen periode druk bezig geweest met aanpassing van hun schoolgebouw. Bij een enkele school staat een verbouwing nog op stapel. De raad stelde ongeveer 2 miljoen euro beschikbaar voor aanpassing van de huisvesting in 2004 en 2005. Daarnaast is er nog zon 380.000 euro beschikbaar voor voorzieningen op het gebied van veiligheidseisen. De scholen dragen zelf ook bij in de kosten. Zij grijpen de verbouwing vaak aan om de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten.
De investeringsimpuls van de gemeente is mede het gevolg van een aanpassing van de Verordening Huisvestingsvoorzieningen Onderwijs in 2002. De verordening schrijft een ruimer vloeroppervlak van klaslokalen voor. Daarnaast spelen de leerlingenprognoses een belangrijke rol. De verwachting is dat het aantal leerlingen de komende jaren toeneemt. Dit heeft tot gevolg dat een aantal scholen in Dongen letterlijk uit hun jasje is gegroeid. Tenslotte moeten scholen steeds hogere verzekeringspremies betalen om hun gebouw tegen inbraak en brand te beveiligen. De premies kunnen omlaag als de scholen hiertegen zijn beveiligd. Al deze zaken waren aanleiding voor de gemeente om met de scholen om de tafel te gaan.

Verbouwingen
Basisschool Achterberg is grondig is verbouwd met vier extra klaslokalen. Verder is de entree en het buitenterrein aangepast. Op 1 oktober wordt de nieuwbouw feestelijk opgeleverd. Bij de Westerkim zijn onder andere twee nieuwe lokalen en een docentenkamer gerealiseerd. St. Agnes in Vaart is een nieuw lokaal rijker. In de J.J. Anspach, St. Jan en Heilig Hart school gaat het om kleinere voorzieningen. Met De Vlinderboom wordt nu een begin gemaakt.

Samenwerking
Wethouder Ad van Beek is verheugd over de samenwerking met de scholen. De scholen grijpen de verbouwingen aan om zelf ook hun geplande onderhoud aan het gebouw te doen. Zo wordt een bijvoorbeeld een nieuw lokaal gecombineerd met het schilderen van alle kozijnen. In samenspraak met de schooldirecteuren hebben we gezocht naar elf maatoplossingen.