Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 16 september 2004

EU-Parlement tegen dictaat VS
Europa baas over milieuheffingen binnen eigen luchtruim

Het Europese parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen die moet garanderen dat de EU baas blijft over milieuheffingen op de luchtvaart binnen de eigen grenzen. In heel Europa reageren milieuorganisaties verheugd. Prijsmaatregelen zijn essentieel in een doeltreffend beleid om de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart aan ban-den te leggen.

Op 27 september begint in Montreal de driejaarlijkse vergadering van de VN-organisatie voor de luchtvaart (ICAO). Het Europese parlement roept alle lidstaten en de EU-Commissie op om daar niet in te stemmen met een voorstel van de VS voor een wereldwijd en langdurig opschorten van heffingen op de luchtvaart. Het Europese Parlement wil dat Europa baas blijft over milieuheffingen binnen het eigen luchtruim.

De luchtvaart is de snelst groeiende bron van broeikasgassen. Tot nu toe zit op de vliegtuigbrand-stof kerosine geen accijns en op vliegtickets geen btw. Een doelgericht prijsbeleid met heffingen en belastingen is nodig om de vervuiling door de luchtvaart aan banden te leggen.

Het luchtverkeer binnen Europa is zeer intensief en groeit hard. Een retourtje Amsterdam Bar-celona voor een persoon veroorzaakt evenveel broeikasgas als het een half jaar verwarmen van een eengezinswoning. Maatregelen voor het Europese luchtruim zetten dus zeker zoden aan de dijk.

De EU onderkent de milieuproblemen die de luchtvaart veroorzaakt. De Commissie onderzoekt al jaren de mogelijkheden voor prijsmaatregelen om deze ongewenste situatie te veranderen en de bijdrage van de luchtvaart aan het broeikaseffect te verminderen.

Stichting Natuur en Milieu is blij met de resolutie. Het is cruciaal dat de EU het recht houdt zelf iets te doen aan het grote broeikasprobleem van de luchtvaart. Het zou wel heel raar zijn als de VS via de ICAO ons in Europa zou komen dicteren wat wij wel en niet mogen doen. Het Europese Parle-ment heeft nu duidelijk uitgesproken dat dit niet mag gebeuren.

Nadere inlichtingen
Stichting Natuur en Milieu: Ton Sledsens, tel. 030-2331328 (alleen donderdag en vrijdag: 06-55877969); Marijke Brunt, tel. 030-2331328 T&E (European federation for Transport and Environment), Brussel: Jos Dings, tel. +32 2 5029909