ABN AMRO

Amsterdam / Utrecht, 16 september 2004

Banken ontwikkelen standaard voor betalen op internet

ING Bank, Postbank, Rabobank en ABN AMRO hebben het initiatief genomen tot de ontwikkeling van een standaard voor gemakkelijk, veilig, efficiënt en direct afrekenen van aankopen via Internet. Deze standaard is algemeen van opzet en als zodanig voor iedere bank bruikbaar. Medio 2005 zullen de consument en de webwinkelier hiervan gebruik kunnen maken.

De te introduceren standaard wordt ontwikkeld voor betalen op Internet en is beschikbaar voor alle Nederlandse banken. De productvoering zal door elke bank afzonderlijk worden bepaald. Verwacht wordt dat binnen een jaar het overgrote deel van de Nederlandse consumenten gebruik kan maken van deze nieuwe vorm van betalen.

Voor de webwinkelier werkt het systeem op de website zoals de huidige betaalsystemen. Via een uniforme betaalknop op de webpagina selecteert de consument de eigen bank, waarna de betaling voor goedkeuring naar die bank wordt doorgeleid. De webwinkelier krijgt direct het resultaat van deze autorisatie zodat de verkoop kan worden afgerond. Deze methode voldoet daarmee aan de eisen van de webwinkelier: gegarandeerd, direct betaald en gemakkelijk te integreren in de boekhouding.

De standaard sluit aan op de voor consumenten vertrouwde systemen voor internet bankieren. Hierdoor kunnen miljoenen consumenten direct beschikken over een veilig Nederlands betaalmiddel via internet. De betalingen zijn op dezelfde manier beveiligd als bij internet bankieren bij de eigen bank. Betalingen vinden ten laste van de eigen betaalrekening plaats zoals dat ook bij overboekingen aan derden via internet bankieren gebeurt, of zoals bij pinbetalingen in de winkel.

Informatie voor de pers:
ABN AMRO, Persvoorlichting, telefoon 020-628 8900 ING Bank, Karin van der Pol, telefoon 020-563 6907 Postbank, Judy op het Veld, telefoon 020-584 6444 Rabobank, Paul van den Berg, telefoon 030-216 2832