VVD



Nieuws

15 sep 2004 - Szabo wil opheldering over inzet chemische wapens in Darfur

Het Duitse dagblad Die Welt en de Nederlandse krant Trouw melden vandaag - 15 september 2004 - dat Syrische speciale eenheden in juni van dit jaar chemische wapens hebben gebruikt tegen de Afrikaanse bevolking in Darfur. Volgens dossiers van westerse inlichtingendiensten hadden de eenheden toestemming van de Soedanese regering. Tientallen mensen zouden tijdens deze operatie omgekomen zijn waarbij gifgassen op de bevolking werd getest. Ontwikkelingssamenwerkingwoordvoerder Szolt Zsabo van de VVD-Tweede-Kamerfractie wil middels schriftelijke vragen van de ministers van Buitenlandse Zaken en OS onder andere weten wat voor beleidsconsequenties het heeft als deze verhalen waar blijken te zijn.

Hieronder treft u de vragen van Szabo.

Vragen van het lid Szabo (VVD) aan ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking over de inzet van Syrisch gifgas tegen Soedanezen


1. Heeft u kennisgenomen van de berichten in Die Welt van heden dat Syrische speciale eenheden afgelopen juni chemische wapens hebben ingezet tegen de Afrikaanse bevolking van Darfur, nadat daarover overeenstemming was bereikt tussen Soedanese en Syrische topmilitairen?


2. Kunt u bevestigen dat daardoor tientallen personen om het leven zijn gekomen?


3. Had u ook al kennisgenomen van eerdere berichten in The Washington Times over het uitstrooien van een chemisch poeder vanuit een vliegtuig van de Soedanese luchtmacht boven een dorp in Darfur, waarbij enkele Soedanezen om het leven zouden zijn gekomen?


4. Hebben ooggetuigen ook in arabische media reeds verslag gedaan van de inzet van chemische wapens tegen inwoners van Darfur?


5. Deelt u de mening dat de regering van de Verenigde Staten op goede gronden heeft besloten om te spreken over 'genocide' tegen de bevolking van Darfur?


6. Plaatst de aanhoudende berichtgeving over wandaden van het Soedanese regime dat regime niet in een dergelijk negatief daglicht, dat nu ten spoedigste in internatio-naal verband daartegen harde maatregelen genomen moeten worden, zoals het ondernemen van een humanitaire interventie?


7. Indien de berichten over de Syrische betrokkenheid (het aanzetten tot en het uitvoeren van chemische aanvallen in Darfur) juist zijn, welke beleidsconsequenties trekt u daaruit met betrekking tot dat land?