Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 16 september 2004

Groen! wil milieuminister Peeters aantal nachtvluchten op Zaventem betonneert
---

Vlaams milieuminister Kris Peeters moet meteen het aantal nachtvluchten vanop Zaventem betonneren tot maximaal 25.000 per jaar. Minister Peeters kan dat voorzien in de nieuwe milieuvergunning voor luchthavenuitbater Biac. Zo weten de federale regering én DHL meteen waaraan zich te houden, zo stelt Groen!-voorzitter Vera Dua. Dua acht een betere spreiding van de nachtvluchten nodig opdat de gezondheid van de omwonenden niet nog meer in gevaar zou komen.

Bij Vlaams milieuminister Kris Peeters ligt momenteel de aanvraag voor een nieuwe milieuvergunning van luchthavenuitbater Biac. Biac kreeg van het provinciebestuur van Vlaams-Brabant een milieuvergunning voor 20 jaar. Die vergunning laat echter toe het aantal nachtvluchten te vermeerderen boven de grenswaarde van 25.000 per jaar; een grenswaarde die Vera Dua indertijd als Vlaams milieuminister oplegde.

"DHL gijzelt momenteel zowel de regeringen van België, van Duitsland als die van Frankrijk. Wanneer niet op de eisen van de multinational wordt ingegaan, dreigt ze overal met vertrek, met delocalisatie. In eigen land verstopt de Vlaamse regering zich intussen achter het getalm van de federale regering. Terwijl de politiek de burgers zekerheid zou moeten bieden, schept ze de hoogst mogelijke onzekerheid," stelt Vera Dua. "Vlaams milieuminister Peeters kan die patstelling doorbreken. Wanneer hij de 25.000 nachtvluchten betonneert in de nieuwe milieuvergunning van Biac weten de federale regering én multinational DHL meteen binnen welke grenzen ze aan een oplossing kunnen werken. Wetenschappelijke studies maken duidelijk dat nog meer nachtvluchten het leven rond de luchthaven ondraaglijk zullen maken. De gezondheidskosten zullen de economische baten ver overstijgen. De Vlaamse regering moet beseffen dat in dit dossier geen compromis mogelijk is; ze moet resoluut durven kiezen voor de gezondheid en het welzijn van de Vlamingen. Als minister Peeters toch opteert voor een wijziging van het aantal nachtvluchten dan mag dat maar in een enkele richting: naar omlaag.

Vera Dua,
Voorzitter Groen!
...............................................
Persdienst Groen!
Ron Hermans, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 219 19 19 fax 02 223 10 90
gsm 0473 90 30 66
e-mail pers@groen.be
...............................................
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/
persteksten : http://www.groen.be/pers/
Uit- of inschrijven op deze mailinglist:
ga naar http://www.groen.be/dotnet/GroenFormulieren/TabForms.aspx ...............................................