Gemeente Den Helder

16-09-2004
Helderse monumenten in de belangstelling

De Open Monumentendag van afgelopen zaterdag trok redelijk veel belangstelling. Zo lieten zich zon 250 mensen zien bij de rondleidingen in Fort Erfprins. De officiële opening vond plaats in Fort Kijkduin. Hier heeft vice-admiraal Van der Aa het eerste exemplaar van het speciaal hiervoor vervaardigde boekje Militaire verdedigingswerken in Den Helder in ontvangst genomen. Geïnteresseerden kunnen het boekje nog gratis ophalen bij Klantenservice Publiekszaken in het Stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20.

Tijdens de Open Monumentendag vond nog een overhandiging plaats. Vier kanonnen die ooit op de liniedijk hebben gestaan, zijn namelijk weer terug in Den Helder. Op Fort Westoever reikte gedeputeerde mevrouw drs. R. Kruisinga een staalborstel uit aan wethouder Waltmann. Een symbolische geschenk dat het teruggeven van vier historische kanonnen illustreert. De wethouder gaf deze staalborstel op zijn buurt door aan het bestuur van de Stichting Stelling Den Helder, die voor restauratie van de kanonnen gaat zorgen.

Ook na de Open Monumentendag kunt u nog de fotos bekijken van de Oude Rijkswerf, die zijn gemaakt door Esther Bruul. De fotos zijn tot 1 november te zien in bioscoop Utopolis op Willemsoord. Ga gerust eens kijken, de fotos zijn de moeite waard!

Ondanks de geslaagde dag, bleken veel mensen niet op de hoogte van de activiteiten die er georganiseerd werden: de lezing van de bekende auteur Jan T. Bremer en de demonstratie van de oosterse verdedigingskunst Jiu Jitsu trokken niet zo veel bezoekers als verwacht. En dat is jammer, want de lezing was zeer interessant en ook de Jitsukas lieten graag hun kunnen zien.
Daarom nu alvast een voorproefje voor volgend jaar. Dan wordt de Open Monumentendag gehouden op zaterdag 10 september 2005; het thema is dan religie. Hoe weten we nog niet, maar dat we de kerkgebouwen en besturen hier graag bij willen betrekken, is duidelijk.

Thema Open Monumentendag 2005: Religie
Wie helpt ons aan informatie?

De Open Monumentendag van 2004 heeft nog maar net plaatsgevonden en nu al bieden wij al een doorkijkje naar volgende jaar. Dan is het landelijke thema: religie. De meest bekende religieuze gebouwen zijn uiteraard kerken. Kerken verschillen in bouwstijl, gezindte en grootte. Soms hoort er een pastorie, een kerkhof, een kapel of een kosterswoning bij. In 2005 wil het comité Open Monumentendag Den Helder aansluiten bij het landelijke thema en religieuze gebouwen in Den Helder voor het voetlicht halen. Daarom onze oproep: weet u veel van religie en kerken in het algemeen? Een bepaalde kerk in het bijzonder? Vindt u het leuk mee te helpen die kennis te verspreiden of hebt u ideeën voor kinderactiviteiten in monumentale gebouwen? Kortom wilt u meehelpen om op 10 september 2005 een klinkende Open Monumentendag te organiseren? Meldt u dan aan bij het comité Open Monumentendag, mw. M.F. Laan, tel.nr. 678 838. Uw hulp of informatie is zeer welkom.