Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 15 september 2004
Extreme Makeover
Zes onderzoeksprojecten naar transformatie van gebieden

Tentoonstelling in Zaal 3 van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi)
11 september tot en met 21 november 2005

In Zaal 3 van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) zijn vanaf 11 september een zestal projecten te zien van jonge architecten. Deze architecten anticiperen en speculeren op alternatieve manieren om ons landschap en de stad te organiseren. Ze zijn gedreven door en doen onderzoek naar de steeds veranderende en complexer wordende samenleving.

Deze architecten willen een hybride creëren tussen architectuur en sociale, demografische, economische, technologische en culturele ontwikkelingen. Zo is Pluskust van Bart Spree en Andre van der Slik een plan om de Nederlandse kustplaatsen grondig te herzien. De strandtenten moeten wijken voor bijvoorbeeld panorama bungalows in de duinen of multifunctionele parkeer en autowasgelegenheden die ook plaats bieden aan restaurants.

Ook in Nanne Verbruggen's Brussel L'autre ville of Andere stad is de bestaande situatie bestudeerd en geeft de ontwerper aan hoe het beter kan. Verbruggen gaat in op de functie van Brussel als gaststad. Het aantal mensen dat de stad overdag bevolkt is twee keer zo groot als 's nachts. Deze dynamiek vraagt volgens Verbruggen om speciale gebouwen en een nieuw stedelijk netwerk.

Ronald Wall deed in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken een onderzoek naar de relatie tussen mondiale economie en verstedelijking. De uitkomst, die zijn weerslag zal vinden op de ontwikkeling van het Centraal station en Maasvlakte II in Rotterdam, word hier naast informatieve panelen ook in beeld gebracht met beeldmateriaal van VJ Mark van Beest bekend van DJ Tiësto.

Het postagriculture project van Achim Menges voor het Westland voorziet onder andere in futuristisch vormgegeven en pneumatisch in hoogte bediende kassencomplexen. In deze kassen zal dan niet alleen op een hightech manier milieuvriendelijke tuinbouw gepleegd worden, maar er kan ook gerecreëerd worden op een binnenstrand of met housefeesten. Menges was met dit project een van de winnaars van de archiprix international.

In het kader van het Recyclicity project van 2012 architecten is de zogenaamde Daklichterker te zien. Een van aluminium sloopdeuren gemaakte uitbouw die tijdelijk aan de gevel van een afbraakpand in de Haagse schilderswijk heeft gehangen.Tenslotte laten Guller & Guller architects urbanist zien dat er sinds de TWA terminal van Eero Saarinen in 1962 niet veel vernieuwends meer is gebouwd op het gebied van luchthavens. Vliegvelden zijn sindsdien alleen maar groter geworden en aangepast aan massatransport en commerciële exploitatie. De provocatieve installatie "Touchdown, airports in metropolitan areas" gaat op diverse manieren in op de relatie tussen de luchthaven de stad en het landschap

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

NAi persbeelden