Gemeente Eindhoven

Persbericht: 16 september 2004, no. 228

Samenwerking tussen SDBE en gemeente Eindhoven

Graffitiproject binnenstad van start

Eindhoven is deze week van start gegaan met een nieuw en uniek project. Er is nu een totaalaanpak voor graffiti in de binnenstad, als resultaat van samenwerking tussen de gemeente Eindhoven en de Stichting Detailhandelsplatform Binnenstad Eindhoven (SDBE).

Het gebied waarop dit project betrekking heeft is het hele rode-steentjesgebied (de winkelstraten), de Kerkstraat en de Achterom.

De keuze voor dit gebied heeft te maken met de straatverenigingen die bij de SDBE zijn aangesloten. Alle panden worden gereinigd dus niet alleen de panden van de SDBE-leden. Juist omdat de SDBE het belangrijk vindt dat de gehele binnenstad schoon is en niet de helft.

Voor het project is sprake van een intensieve samenwerking tussen de winkeliers en de gemeente Eindhoven. De kosten worden namelijk gedeeld. Dit betekent ook dat er geen extra beroep hoeft te worden gedaan op de individuele ondernemers.
'Nulbeurt'
Het bedrijf OSE is deze week gestart met de zogenaamde nulbeurt. Alle graffiti wordt verwijderd en waar nodig wordt een graffiti-werende onderlaag aangebracht. De tijdsduur van de eerste reiniging hangt af van de diverse rolluiken. Vervolgens vindt wekelijks (in het begin zelfs vaker dan eens per week) een controleronde plaats en wordt eventuele nieuwe graffiti direct verwijderd. De werkzaamheden vinden plaats s ochtends voor 10.00 uur om het winkelend publiek geen overlast te bezorgen.

Beide partijen (gemeente en winkeliers) zijn blij dat er nu gezamenlijk opgetreden wordt tegen graffiti en stickers. Het reinigingsbestek van de gemeente zorgt immers wel voor een schone straat maar de gevels zijn de verantwoordelijkheid van individuele ondernemers.

Tevens wordt met dit project het belang van de SDBE onderstreept; alleen collectief is het mogelijk een verbeterde uitstraling van het winkelgebied te krijgen. Dit uit zich in het feit dat ook gevels van niet-leden worden meegenomen in het contract van de SDBE. Naast het afsluiten van een meerjarig onderhoudscontract voor de reiniging, was dit ook een voorwaarde van de gemeente voor participatie en het bekostigen van de nulbeurt.

© 2004 Gemeente Eindhoven