Rabobank Nederland

Rabobank reikt Herman Wijffels Innovatieprijzen 2004 uit Rabobank Nederland, 16/09/2004 17:36
---

EUR 50.000 voor Kempfarm BV van Martien van Kempen.

Ondernemer Martien van Kempen uit Leunen heeft de hoofdprijs gewonnen van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2004. Daarmee werd hij EUR 50.000 rijker om zijn bedrijf Kempfarm BV verder te ontwikkelen. De ondernemer ontving de prijs vanmiddag tijdens een bijeenkomst in Media Plaza in Utrecht uit handen van Herman Wijffels en Bert Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van de Rabobank Groep. De jury oordeelde dat het nieuwe concept van een varkensstal van Van Kempen, voor een beter dierenwelzijn en betere werkomstandigheden voor de varkenshouder zorgt. De jury voorziet grote martkansen in de hele EU voor deze nieuwe stal.

Winnaar Martien van Kempen heeft met zijn bedrijf Kempfarm een innovatieve varkensstal bedacht waarmee de mest in de stal via mestbanden dagelijks wordt afgevoerd. Hierdoor is de ammoniakuitstoot drastisch verminderd. Mestbanden kunnen niet optimaal in een traditionele stal worden geïnstalleerd, waardoor Van Kempen op het idee kwam voor een staalconstructie voor de stalbouw. Hierdoor is het mogelijk de stal in twee verdiepingen te bouwen. De nieuwe stal verbruikt geen energie voor de verwarming omdat de dieren voldoende warmte leveren. Door de verminderde ammoniakuitstoot zijn de varkens veel minder vatbaar voor (long)ziektes. De resultaten van de eerste zes maanden geven aan dat een reductie van 70 tot 95 procent van longaandoeningen van de varkens mogelijk is met het 'Kempfarm'-systeem. Ook voor de varkenshouder levert de stal een beter werkklimaat.

Tweede prijs: Ovocare De tweede prijs van EUR 37.500 ging naar Henk en Job Beekhuis uit Leersum. Met hun bedrijf BCS hebben zij het systeem Ovotrack ontwikkeld. Als in 2005 de General Food Law in werking treedt, moet de verpakker bij een terug-roep-actie de gegevens van de voedselleverancier aanleveren. Zo moet van elk ei te achterhalen zijn waar het precies terecht is gekomen. De bestaande managementinformatie-systemen kunnen dergelijke gegevens niet opslaan. Het systeem Ovotrack registreert en slaat de gegevens per partij op. Zo kan altijd worden achterhaald welke eieren van een bepaalde producent bij welke afnemers terecht zijn gekomen en kunnen er gericht maatregelen worden genomen bij calamiteiten. Volgens de jury is het concept commercieel uitstekend toepasbaar en zij prijst de voortvarendheid waarmee de broers Beekhuis te werk gaan waar consumenten nu reeds van kunnen profiteren

Derde prijs: Lompro Vloertechniek De derde prijs van EUR 25.000 ging naar Giovanni en Eric Lommen en Barry Wijnen uit Someren. Met hun bedrijf Lompro Vloertechniek hebben zij een toevoeging voor een tegellijm ontwikkeld in combinatie met een nieuwe legtechniek voor tegelvloeren. Hierdoor vindt een geluidsreductie plaats van ongeveer 50% (in de praktijk extra werend ongeveer 6 DB) zodat een tegelvloer ook in een appartement gelegd kan worden. Om de geluidsreducerende eigenschappen te krijgen in combinatie met de legtechniek, wordt bij een bestaande lijm de innovatie toegevoegd. De ondernemers hebben plannen om een geheel eigen lijm op de markt te brengen. De jury voorziet uitstekende marktkansen voor dit product, waarvan het groeiende aantal mensen met een (stof)allergie kan profiteren.

Aanmoedigingsprijzen Aanmoedigingsprijzen van elk EUR 5.000 waren er voor Jeroen Bongers uit Ell, die een nieuwe bouwmethode ontwikkelde waarbij complete spouwmuren worden opgebouwd uit kleinere standaard elementen en passtukken, en vier studenten van de TU Delft, die met het initiatief Donny klanten de mogelijkheid geven pre-paid te doneren aan de kassa van o.a. supermarkten door middel van doneerkaartjes voor goede doelen..

Innovatief ondernemerschap Voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2004 konden jongeren tot 36 jaar zich inschrijven via hun lokale Rabobank. Het gaat om ondernemers die duurzame innovatieve producten, diensten of processen ontwikkelen of een verfrissende visie hebben op ondernemerschap. De prijs is in het leven geroepen om de doelstelling van het Herman Wijffels Fonds te realiseren. Dit fonds werd in 1999 opgericht bij het afscheid van de heer Herman Wijffels als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland. Het doel van het fonds is het verlenen van ondersteuning aan initiatieven die het coöperatief en maatschappelijk verantwoord ondernemen van en door jongeren bevorderen.