European Commission

COR/04/66

Brussel, 15 september 2004

NL

Het voorzitterschap van de EU reageert op de plannen van de Commissie om de begroting van 13,7 miljard euro voor plattelandsontwikkeling te hervormen

De plannen van de Europese Commissie om de communautaire steun voor plattelandsontwikkeling te reorganiseren, zullen centraal staan tijdens de vergadering die de CvdR-commissie "Duurzame ontwikkeling" komende maandag (20 september) zal houden in aanwezigheid van de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Cees Veerman.

De heer Veerman zal een uiteenzetting geven van het standpunt van het Nederlandse voorzitterschap ten aanzien van de door de Commissie voorgestelde hervormingen, die erop gericht zijn het communautair beleid inzake plattelandsontwikkeling te versterken en de uitvoering van de jaarlijkse begroting van 13,7 miljard euro voor plattelandsontwikkeling over de periode 2007-2013 te vereenvoudigen.

Als onderdeel van haar hervormingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid heeft de Commissie drie prioriteiten voor het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELOP) vastgesteld.

De Commissie wil dat elke lidstaat gedurende bovengenoemde periode van zeven jaar ten minste 25% van de begroting voor plattelandsontwikkeling reserveert voor initiatieven op het gebied van milieu en beheer van landbouwgrond, 15% voor verbetering van de kwaliteit van leven en voor diversificatie van de landbouweconomie, en 15% voor het bevorderen van het concurrentievermogen van de land- en bosbouwsector.

In zijn toespraak tot de commissie "Duurzame ontwikkeling" (DEVE) zal de heer Veerman ingaan op de problemen waarmee het communautair beleid inzake plattelandsontwikkeling in de toekomst te maken krijgt, en zal hij wijzen op de noodzaak van vereenvoudiging.

De Europese Commissie heeft beklemtoond dat wat haar betreft de regio's meer zeggenschap krijgen over het beheer van de begroting. Dit werd tijdens de in november gehouden conferentie van Salzburg over plattelandsontwikkeling* bevestigd door de commissaris voor landbouw, de heer Fischler, die liet weten dat hij "minder Brussel en méér Salzburg, Savoie en Zuid-Slovenië" wilde zien.

Na de toespraak van de heer Veerman en opmerkingen van leden van de commissie DEVE zal om 15 uur een rondetafeldiscussie over dit onderwerp worden gehouden, waarbij de standpunten van alle belanghebbende partijen aan bod moeten komen.

DEVE-rapporteur Jan Pieter Lokker, lid van de Gedeputeerde Staten van Utrecht (Nederland), zal een toelichting geven op een werkdocument over het Commissievoorstel. Vervolgens zal een vertegenwoordiger van de Commissie een verklaring afleggen.

De Raad van Europese Gemeenten en Regio's, de landbouwlobby COPA-COGECA en het Europees Milieubureau zullen eveneens een toelichting geven op hun respectieve standpunten ten aanzien van het voorstel. Tijdens het tweede gedeelte van de discussie zal van gedachten kunnen worden gewisseld.

De vergadering van de commissie DEVE zal worden gehouden in zaal 52 van het gebouw van het Comité van de Regio's aan de Belliardstraat 101 in Brussel. De toespraak van de heer Veerman zal plaatsvinden van 11 tot 12 uur.

Journalisten die de vergadering willen bijwonen, moeten zich van tevoren aanmelden bij het secretariaat van de commissie DEVE. Hiervoor kunt u contact opnemen met Chantal Fontaine (tel.: 00-32 2 282 2366, e-mail: chantal.fontaine@cor.eu.int).


***

OPEN DAGEN 2004

Onder de meer dan 70 Europese partners die zullen deelnemen aan de OPEN DAGEN 2004, die van 27 tot 30 september zullen worden gehouden, bevinden zich vier Nederlandse steden en de 12 Nederlandse provincies.

Meer dan 2.000 participanten zullen de OPEN DAGEN bezoeken, gedurende welke conferenties en workshops zullen worden gehouden die de kennis van de tenuitvoerlegging en de hervorming van het regionaal beleid moeten vergroten. Het programma, dat in samenwerking met het Directoraat-generaal "Regionaal Beleid" van de Europese Commissie wordt georganiseerd, zal de lokale en regionale overheden een belangrijk communicatieplatform bieden in de discussie over de toekomst van het cohesiebeleid.

De deelnemende Nederlandse steden zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De deelnemende Nederlandse provincies zijn: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland (regio Randstad); Noord-Brabant, Zeeland en Limburg (Zuid-Nederland); Overijssel en Gelderland (Oost-Nederland); Drenthe, Groningen en Friesland (Noord-Nederland).

Noten:


* "Planting seeds for rural futures - Rural policy perspectives for a wider Europe" ("De basis leggen voor de toekomst van het platteland - vooruitzichten voor het beleid inzake plattelandsontwikkeling in een uitgebreid Europa"), Tweede Europese conferentie over plattelandsontwikkeling, gehouden van 12 tot 14 november 2003 in Salzburg.

Over Cees Veerman:

Cornelis Pieter (Cees) Veerman werd op 22 juli 2002 benoemd tot minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Op 1 juli 2003 werd zijn ministerie omgedoopt tot Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Veerman was van 1973 tot 1980 lid van de gemeenteraad van Nieuw-Beijerland voor het Christen Democratisch Appèl (CDA). Van 1986 tot 1991 was hij lid van de gemeenteraad van Korendijk. Vanaf 1989 was Veerman hoogleraar Agrarische bedrijfseconomie en -sociologie aan de Universiteit van Tilburg, en van 1990 tot 1997 hoogleraar Landbouweconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Dennis ABBOTT
Eenheid Communicatie, Pers, Informatie en Evenementen Comité van de Regio's
Belliardstraat 101
B-1040 Brussel
Tel.: +32 (0)2 282 20 99 Fax: +32 (0)2 282 20 85
E-mail: dennis.abbott@cor.eu.int