PvdA-voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 318 3025 / Fax 070 318 2800

Den Haag, 16 september 2004

PvdA wil maximum kilometertarief taxi s

PvdA Tweede-Kamerlid Sharon Dijksma pleit tijdens het debat met minister Peijs van Verkeer en Waterstaat over de taxi s voor een aanscherping van het voorgestelde beleid. De PvdA doet onder meer voorstellen op het gebied van het kilometertarief en exameneisen voor contractchauffeurs.

Dijksma vraagt minister Peijs allereerst een apart regime in te voeren voor taxi s in de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Uit evaluaties blijkt dat de taxi het niet goed doet in de grote stad. En dit heeft een negatieve uitstraling op de hele taxibranche. De prijs is hoog, de kwaliteit is slecht en je kunt op standplaatsen niet eens kiezen tussen taxi s , aldus Dijksma.

Volgens Dijksma vraagt dit om een wetaanpassing, zodat gemeenten maatwerk op het terrein van handhaving, prijs en kwaliteit kunnen leveren. Dijksma: Daar is echter wel een voorwaarde aan verbonden. De inrichting van de standplaatsen is een doorn in het oog. Grote gemeenten moeten bewijzen dat ze dit aanpakken en vooruitgang boeken. Een klant moet nu heel stevig in haar schoenen staan wil zij een taxi achter in de rij kiezen. Een visgraad-opstelling waarbij de vuistregel first in first out niet meer geldt, kan soelaas bieden.

Verder wil de PvdA een maximum kilometertarief. Over 2 jaar wordt een ander systeem ingevoerd met een vast kilometertarief op basis van een standaard 2-3 kilometerrit, plus daar bovenop een variabel kilometertarief. Minister Peijs wil echter dit nieuwe systeem niet koppelen aan een prijsplafond. Dijksma: Je kunt op je vingers natellen dat de taxiprijs flink omhoog zal schieten. Dat willen we niet. Een prijsplafond werkt nu ook bij het huidige systeem.

Het voorstel van de minister om exameneisen in te voeren, wordt door de PvdA ondersteund. Wel wil Dijksma hierbij een nuance aanbrengen. Voor contract- of groepsvervoer met vaste rijroutes, zou deze exameneis (stratenkennis) aangepast moeten worden. Chauffeurs die de dezelfde route rijden, hoeven dan geen uitgebreide stratenkennis te hebben.



Partij van de Arbeid