Gemeente Abcoude


Waarom fietst de burgemeester vandaag naar school?

Burgemeester Streng bezocht vanmorgen de Piet Mondriaan- en de Paulus-school om kennis te maken met de kinderen en leerkrachten. Hij heeft belangstelling voor wat er leeft onder de scholieren van Abcoude en hij vindt het belangrijk dat kinderen beseffen wie hun burgemeester is en wat hij doet. Hij zal binnenkort ook de andere scholen van Abcoude langsgaan. Burgemeester Streng kwam niet zomaar op een fiets naar school. Hij had een speciale boodschap voor de kinderen: Kom ook op de fiets of lopend naar school!

Hij heeft de kinderen uitgelegd dat er in heel Nederland een week lang aandacht is voor lopen, fietsen, openbaar vervoer en verantwoord autogebruik. Van 16 tot en met 22 september is het namelijk De Week van de Vooruitgang. Vandaag was het thema Op voeten en fiets naar school. Ook lichtte hij toe waarom het in Abcoude ook belangrijk is wat vaker de fiets te pakken of te gaan lopen in plaats van met de auto te gaan.

Gevaarlijke situatie rond scholen

In Nederland neemt de verkeersdrukte steeds verder toe. Ook in Abcoude staat het verkeer in de Hoogstraat vaak vast. Al die wachtende auto´s veroorzaken niet alleen opstoppingen, maar ook extra luchtvervuiling. En iedere dag gebeuren wel ergens in het land verkeersongelukken. Vooral rond de scholen ontstaan vaak gevaarlijke situaties door de vele autos die de kinderen op één plek af moeten zetten. Het verkeer kostte vorig jaar het leven aan 71 kinderen en 2500 raakten gewond. Reden genoeg hier iets aan te doen.

De gemeente kan het niet alleen

Het gemeentebestuur van Abcoude werkt in de uitvoering van haar Beleidsplan Verkeer en Vervoer aan een betere verdeling van de verkeerslasten. De gemeente nam ook allerlei maatregelen om rond de scholen een zo veilige mogelijke situatie te scheppen. Maar de gemeente kan het niet alleen. Ze heeft daarbij ook uw hulp nodig. Als u uw kinderen fietsend of lopend naar school brengt of haalt, zou dat al een stuk schelen. Vaak hoor je ouders zeggen dat fietsen onveilig is, juist door al die autos bij school. Dan staat ons dus maar één ding te doen: allemaal op de fiets of lopend naar school! Als iedereen daarnaast ook voor de fiets kiest om naar winkel, kerk, sportclub, werk, hobby, familie en vrienden te gaan, zal dat in een klein dorp als Abcoude een merkbaar verschil maken.

Meer informatie

Wilt u weten waar De Week van de Vooruitgang nog meer over gaat? Kijk dan op www.weekvandevooruitgang.nl.

De burgemeester fietst, u ook?!

---

16 september 2004
Burgerjaarverslag 2003

© 2004 Gemeente Abcoude. Disclaimer