CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 16 september 2004
CDA akkoord met actieplan hoogopgeleide starters woningmarkt

Meneer de voorzitter,
De motie-Van den Born e.a. heeft een grote impact gehad in de discussie over de zwakke positie van hoogopgeleide starters op woningmarkt. Wij verwachten dat deze discussie uiteindelijk zal resulteren in een voor de doelgroep gunstige positie op de woningmarkt, overigens in belang van een evenwichtige bevolkingsopbouw in onze stad.

Meneer de voorzitter,
De woningmarkt blijft traag reageren op de hoge aspiraties van hoogopgeleide starters in Rotterdam. Op deze manier raakt de stad jaarlijks zeer veel getalenteerde kaders kwijt, die door omstandigheden toch de voorkeur geven aan de naburige gemeentes. Je wordt opgeleid in een pure Rotterdamse context wat je uitermate geschikt maakt voor een glansrijke carrière in de stad, maar de woningmarkt werkt daar niet aan mee.

Doorstroming op de woningmarkt komt ook moeizame op gang, de schaarse woningen zijn qua structuur zeer eentonig en bovendien niet geschikt voor een combinatie van wonen en ondernemerschap. Beleidsmatig kan de overheid de slaagkans voor starters beïnvloeden, bijvoorbeeld, door marktpartijen te stimuleren om de passendheidscriteria nauwkeurig te omschrijven. Maar dit moet wel op een dusdanige wijze dat de doelgroep zich daarin kan herkennen. Daarbij moet vooral worden opgelet op de leeftijd, inkomen, aantal personen, x-aantal jaar onafgebroken woonachtig in de stad, enz. Verder moet worden gekeken naar de vraag door en hoe wordt bepaald wie de woning krijgt.

Op experimentele wijze kan eventuele gekozen worden om afgestudeerden in de moderne informatietechnologie te situeren in bepaalde woongebieden, waarbij gestreefd wordt naar een combinatie van woning en ondernemerschap. Voorwaarde is wel dat in directe omgeving andere voorzieningen gecreëerd worden zoals kindercrèches, scholen en sportfaciliteiten.

Meneer de voorzitter,
Een blik werpend in de glazen bol van volgende decennia zou ik nu willen voorstellen om te onderzoeken in hoeverre een koppeling van wet studiefinanciering, het belastingstelsel en het onderwijs mogelijkheid biedt voor studenten om reeds in het eerste jaar van hun studie een eigen woning te kopen. Op de achtergrond speelt natuurlijk ook de mogelijkheid van werken en studeren een rol.

Tot slot,
Wij zijn nog lang niet tevreden, maar voorlopig kunnen we akkoord gaan de het voorgestelde actieplan.