Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Twynstra Gudde Interim Management viert 15-jarige bestaan

Beter krabben dan een topaap

Amersfoort, donderdag 16 september 2004 Twynstra Gudde Interim Management (TGIM) bestaat vandaag 15 jaar en heeft ter gelegenheid hiervan vanmiddag in Amersfoort een grootschalig debat gehouden onder de titel Managen is alleen leuk als het tijdelijk is . Tijdens dit debat werd in aanwezigheid van honderd Nederlandse topbestuurders een eerste exemplaar van het gelijknamige boek over interim management overhandigd aan Boele Staal, commissaris van de koningin te Utrecht en voorzitter van de RvC van Twynstra Gudde.

Het boek geeft onder meer een visie op de gewenste nieuwe generatie managers. Volgens Marjolein Risseeuw, auteur van het boek en partner bij TGIM, is er steeds meer behoefte aan vrouwelijke kwaliteiten in managementland: De netwerkeconomie vraagt om collectief leiderschap, veel minder om machistische alleenheersers of topapen zoals wij dat noemen. Vrouwen hebben van nature minder de neiging tot absolutisme. Zij zijn net als krabben in een mand: als ze op elkaar proberen te klimmen om aan de top van de mand te komen, raakt de toren vanzelf uit evenwicht en valt deze om.

De roep om androgyne managers zoals het vandaag tijdens het debat werd verwoord, wordt ondersteund door diverse Nederlandse top ambtenaren en managers die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van het boek.

Interim management, de meest letterlijke vorm van tijdelijk leiderschap, is een Nederlandse uitvinding die in de afgelopen vijftien jaar is uitgegroeid tot een volwassen en inmiddels internationaal vakgebied. TGIM heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd en laat vandaag opnieuw zien nog steeds een krachtige visie te hebben op hoe wij binnen de overheid en het bedrijfsleven richting moeten geven aan een steeds complexer wordende samenleving, zo zei Boele Staal vandaag bij de in ontvangstneming van het eerste exemplaar van het boek.

Aan het debat namen honderd topbestuurders deel, hoofdzakelijk opdrachtgevers van TGIM. Het debat vond plaats onder leiding van Peter van der Geer, één van de oprichters van Het Lagerhuis.

**