VU ziekenhuis

Flavonoïde beschermt hart tegen bijwerkingen anti-kankermiddel

Onderzoekers van het VU medisch centrum hebben, in samenwerking met de universiteit van Maastricht, ontdekt dat het flavonoïde monoHER het hart beschermt tegen bijwerkingen van het cytostaticum doxorubicine. Het zeer effectieve doxorubicine wordt vaak voorgeschreven bij zogenoemde solide tumoren, met name bij borsttumoren. Gebruik ervan kan echter leiden tot chronische hartstoornissen. Met de promotie van biochemicus Mohammed Abou El Hassan lijkt deze ernstige bijwerking verleden tijd.

Chronische hartstoornissen ontstaan door vrije radicalen, die vrijkomen bij het gebruik van doxorubicine. Zij beschadigen het hartweefsel. Omdat doxorubicine een zeer goed werkend anti-kankermiddel is, onderzocht Abou El Hassan de toepassing van het flavonoïde monoHER, een semi-synthetisch oxidant, dus een licht gemodificeerde binder van vrije radicalen, die planten van nature bij zich dragen. De beschermende werking van MonoHER tegen hartstoornissen bleek bij muizen geen invloed te hebben op de bestrijding van tumoren met het cytostaticum. Verder bleek dat monoHER het hart ook volledig beschermt tegen de ontstekingseffecten die doxorubicine ook veroorzaakt.

MonoHER kan volgens de promovendus het beste intraveneus, dus via een infuus in de bloedbaan worden toegediend. Op dit moment vindt in het VU medisch centrum een fase II studie plaats naar het effect van monoHER. Als deze studie positief verloopt zal het middel aangeboden kunnen worden voor registratie.

Abou El Hassan promoveerde op 15 september.