Gemeente Den Haag

september 2004
Slagroomklopper zorgt voor groene energie op dak stadhuis (16 september)

Het Haagse stadhuis gaat over op groene stroom. Turby, een windmolen in de vorm van een slagroomklopper, wordt binnenkort op het dak van het stadhuis geplaatst. De windmolen zal vanaf dat moment een deel van het stadhuis voorzien van groene energie.

Wethouder Ries Smits onthulde woensdag de Turby in het stadhuis tijdens de Duurzaamheidsdag. Op deze dag werden lezingen, presentaties en een tentoonstelling gehouden rond het thema duurzaamheid. Belangstellenden kregen informatie over zaken als duurzaam bouwen, waterbeheer en zonne-energie. Wethouder Smits noemt de dag een succes: "Het is de eerste keer dat we een Duurzaamheidsdag organiseren en er was veel toeloop. Het blijkt als je duurzame projecten goed presenteert mensen vanzelf enthousiast worden".

Tijdens de duurzaamheidsdag overhandigde energieleverancier Eneco aan wethouder Smits een certificaat als bewijs dat de gemeente per 1 januari alleen maar groene stroom gaat gebruiken. Daarnaast nam Smits de sleutel van een Toyota Prius in ontvangst. Het College kan de komende tijd gebruik maken van de energiezuinige Prius als dienstauto.

De dag werd besloten met een milieucafe. Hier discussieerden Kamerleden en andere prominenten en over duurzame energie en milieubeleid.