Gemeente Den Haag

september 2004
Vijf projecten genomineerd voor de Nieuwe Stad Prijs 2004 (16 september)

Vijf projecten gaan meedingen naar de Nieuwe Stad Prijs 2004. De jury heeft maandag jl. de Pius X-kerk in Bouwlust, het woongebouw Nieuw Spoorwijk, de nieuwbouw op het Burgemeester De Monchyplein, de bebouwing rond de Driehoekjes en de in oktober te openen tramtunnel genomineerd. Deze projecten zullen de komende maanden aan het publiek worden voorgesteld. Ook drie kleinschalige projecten dingen mee naar een prijs: het heringerichte Tesselseplein in Duindorp, de Helende Tuin in Moerwijk en het beeldenterras bij het museum Beelden aan Zee.

De jury, onder leiding van wethouder Arend Hilhorst van ROSW motiveerde de keuze als volgt:

Pius X-kerk:
De met recht 'heidense' opgave om aan dit beeldbepalende kerkgebouw een bijzondere invulling te geven, vindt de jury goed geslaagd. Het centrum voor gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening zal van de Pius X-kerk opnieuw tot de kern van de Oorden maken.

Nieuw Spoorwijk:
Een van de eerste resultaten van de aanpak van Spoorwijk; een proces waaraan bewoners een belangrijke en stimulerende bijdrage hebben geleverd. De realisatie van dit woongebouw zal van positieve invloed zijn op de verdere vernieuwing van de wijk.

Burgemeester De Monchyplein:
Met de gereedkoming van de bebouwing aan het Nassauplein en het binnenterrein komt de kwaliteit van de nieuwbouw nu goed tot zijn recht. De jury noemt de afwerking zorgvuldig en fraai. Den Haag heeft er hiermee een woonwijk van internationale allure bij gekregen.

Driehoekjes:
De jury prijst de herontwikkeling van dit pleintje dat voorheen een van de stiefkinderen van het centrum was. Het bijzondere horeca- en winkelconcept - o.a. het kinderwinkelcentrum de 3 Koekjes - lijkt garant te staan voor een attractief hoekje van de binnenstad.

Het Souterrain:
De impact van de binnenkort te openen tramtunnel op Den Haag en omgeving is onmiskenbaar. De bereikbaarheid van de Haagse binnenstad krijgt er een enorme impuls door. De jury verwacht dat de imposante vormgeving van het Souterrain de problematische totstandkoming al snel zal doen vergeten.

Kleine prijs:
Sinds 2002 jaar maakt de jury onderscheid tussen grote en kleine projecten omdat kleinschalige projecten bij de (eind)beoordeling vaak te zeer in de schaduw staan van grotere en spraakmakender projecten. Dit jaar nomineert de jury de geslaagde herinrichting van het Tesselseplein als 'de woonkamer' van Duindorp, het sympathieke initiatief van STEK voor de Helende Tuin aan de Guntersteinweg en het beeldenterras bij het Museum Beelden aan Zee. Dit terras ziet de jury als verrijking van de openbare ruimte, waarmee het museum zich naar buiten keert en de nieuwsgierigheid opwekt.

Publieksprijs:
Het Haagse publiek kan binnenkort haar stem laten horen want er is een publieksprijs van EUR 5.000,-- voor een van de vijf grote projecten. In de Stadskrant en op www.denhaag.nl worden de projecten aan de stad voorgesteld en ook de Haagsche Courant besteedt aandacht aan de genomineerde projecten voor de Nieuwe Stad Prijs. In week 42 tot en met 46 zendt TV West portretten uit van de vijf genomineerde projecten. Het project dat de meeste stemmen krijgt, wint de publieksprijs. Onder de inzenders van de publieksstemmen voor het winnende project wordt een geschenkbon van EUR 125,-- verloot.

Prijsuitreiking:
Over enkele weken bezoekt de jury alle genomineerde projecten om daarna de winnaars te kiezen. Eind november reikt wethouder Hilhorst tijdens een officiële bijeenkomst de prijzen uit. De inzenders van de genomineerde projecten ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor deze prijsuitreiking.