European Commission

CES/04/106

Brussel, 16 september 2004

Officiële opening

OFFICIËLE OPENING VAN HET NIEUWE ONDERKOMEN VAN DE EUROPESE MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES DOOR EESC-VOORZITTER BRIESCH OP 15 SEPTEMBER

Het nieuwe gebouw van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), Belliardstraat 99, B-1040 Brussel, is op 15 september plechtig geopend door EESC-voorzitter Briesch.

We staan hier op een scharniermoment in de ontwikkeling van het EESC, dat zich nu moet waarmaken als vertegenwoordiger van de Europese maatschappelijke organisaties in de 21^ste eeuw, aldus de heer Briesch, net voor de viering van de voltooiing van een project dat zeven jaar in beslag heeft genomen.

Het EESC beschikt nu niet alleen over een milieuvriendelijke, kosteneffectieve, ultramoderne en high tech werkplek, het heeft ook een definitief onderkomen gevonden in het hart van de Europese wijk.

Een kosteneffectief, milieuvriendelijk en ergonomisch verantwoord gebouw

Bij de verbouwing en herinrichting is ten volle rekening gehouden met milieu- en ergonomische factoren. Met name de volgende aspecten hebben extra aandacht gekregen:


- het hele gebouw, inclusief de vergaderzalen, is aangepast om de toegang van gehandicapten te vergemakkelijken;


- in alle kantoren is de lichtinval geregeld met sensoren, zodat geen elektriciteit hoeft te worden verspild;


- aan de buitenzijde van het gebouw is een tweede laag bekleding aangebracht met het oog op geluids- en warmte-isolatie;


- de bamboeplanten aan de voorzijde van het gebouw bevorderen de luchtcirculatie, regelen de vochtigheidsgraad en gaan geluidshinder tegen; aangezien de sanitaire installaties gericht zijn op de opvang en het gebruik van regenwater; wordt de plaatselijke watervoorziening minder belast;


- de vergaderzalen zijn uitgerust met de laatste technologische snufjes. Acht onderling verbonden ruimtes kunnen worden omgevormd tot één grote virtuele zaal die plaats biedt aan 1000 personen.

Klik hier voor foto's van het nieuwe gebouw en uitleg.

Achtergrondinformatie: In juni 2004 heeft het EESC het gebouw in de Ravensteinstraat ingeruild voor vier gerenoveerde gebouwen, inclusief het nieuwe hoofdgebouw in de Belliardstraat 99, Brussel. Na de uitbreiding van de EU in mei moest immers een ruimere behuizing worden gezocht. Voordeel is dat het Comité nu een definitief onderdak heeft gevonden in de Europese wijk.

Voorzitter Briesch is bereikbaar voor meer commentaar en/of interviews over het nieuwe gebouw. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het EESC. Voor nadere informatie kunt u terecht bij mailto:Vasco.Oliveira@esc.eu.int of Tristan Macdonald (persdienst van het EESC, Belliardstraat 99, B-1040 Brussel). Tel.: 02 546 9396/9586; GSM: 0475 753 202 E-mail : press@esc.eu.int

Website: http://www.esc.eu.int/press/index_en.asp

Het Europees Economisch en Sociaal Comité is een Europees adviesorgaan, dat sinds zijn oprichting in 1957 (Verdrag van Rome) als officiële spreekbuis van de diverse sociaal-economische geledingen binnen het maatschappelijk middenveld fungeert. Dankzij zijn adviserende functie hebben zijn leden, en dus ook de door hen vertegenwoordigde organisaties, de mogelijkheid om deel te nemen aan het Europese besluitvormingsproces. Het EESC telt 317 leden, die voor een periode van vier jaar door de Europese Raad zijn benoemd.