Gemeente Zaanstad

Zwemverbod in Jagersplas na constatering blauwalg

donderdag 16 september 2004

Het vermoeden van aanwezigheid van blauwalg in de Jagersplas in Zaandam is bevestigd door de provincie Noord-Holland. Het eerder afgekondigde zwemverbod blijft van kracht. Het zwemverbod geldt voor het water bij alle strandjes in de Jagersplas en wordt aangegeven met borden. De gemeente verwacht maandag nieuwe testresultaten.

Voor de stand van zaken rond blauwalg in de Jagersplas, kunnen recreanten informatie vinden op www.noord-holland.nl of bellen naar de provinciale zwemwatertelefoon 0800 - 9986 734. Op www.zaanstad.nl staat ook een link naar de website van de provincie.

Zwemmen in water en/of het inslikken van water dat door de blauwalg is verontreinigd kan duizeligheid, huidirritaties, maag- en darmklachten en hoofdpijn veroorzaken. Blauwalg komt van nature in het water voor. Bij warm weer stijgt de alg naar de oppervlakte, komt daar met zuurstof in contact en sterft. Vervolgens wordt het gevaarlijk voor de gezondheid.

De gemeente heeft helaas moeten constateren dat de borden "zwemverbod" bij de strandjes regelmatig verdwijnen. Als zwemmers niet op de hoogte zijn van het zwemverbod, kan dit hun veiligheid in gevaar brengen. Een dringend verzoek daarom om de borden te laten staan. Als recreanten constateren dat de borden weg zijn, kunnen zij bellen met de gemeente: 0900 235 235 2.