Gemeente Zaanstad

College compenseert minima voor precariodoorberekening PWN

donderdag 16 september 2004

Burgemeester en wethouders hebben in afwachting van de definitieve beslissing over precario, besloten over te gaan tot het compenseren van de precariodoorberekening van PWN aan de minima, voor de bedragen die inmiddels voor 2003 en 2004 in rekening zijn gebracht.

Minima zijn huishoudens met een inkomen op bijstandsniveau. Het gaat om een afgebakende groep van ongeveer 4000 huishoudens die dit jaar kwijtschelding van gemeentelijke belastingen krijgen. Zij krijgen in oktober van de gemeente een brief waarin staat dat zij het compensatiebedrag overgemaakt krijgen. Er hoeft geen aanvraag te worden ingediend; de betrokken huishoudens krijgen automatisch bericht. Uitbetaling gebeurt rond 1 december.

De waterleidingmaatschappij heeft besloten om de precariobelasting die zij aan de gemeente moet betalen voor het hebben van leidingen in gemeentegrond, om te slaan over de Zaanse huishoudens. De rekeningen vallen dezer dagen op de mat. In de Gemeenteraad is gevraagd naar een compensatieregeling. B&W geven met dit besluit uitvoering aan deze vraag.